61. Uluslararası Troia Festivali Renkli Etkinliklerle Tamamlandı

Bu yıl 61.'si düzenlenen Uluslararası Troia Festivali, 9-13 Ağustos tarihleri arasında pek çok farklı etkinlikle Çanakkale'de sanatseverlerle buluştu. Kentin açık ve kapalı birçok mekanında gerçekleşen festival, yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla renklenirken, çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar da bu coşkuya ortak oldu.

1460

Bu yıl 61.'si düzenlenen Uluslararası Troia Festivali, Çanakkale'nin tarihi dokusunu sanatla birleştirerek bir kez daha büyüleyici bir atmosfer sundu. Festival, 9-13 Ağustos tarihleri arasında kent genelinde açık ve kapalı pek çok mekânda gerçekleştirilen etkinliklerle renkli anlara ev sahipliği yaptı. Yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla renklendirilen festival, şehir sakinlerinin ve çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Ünlü Sanatçılar Festivalde Buluştu

Festivalin en keyifli anlarından biri, Özgürlük Parkı'nda gerçekleşen konserler oldu. Ünlü sanatçılar Cem Adrian, Hilmi Yarayıcı, Feryal Öney, Bulutsuzluk Özlemi ve KÖFN grubu, sevilen şarkılarını binlerce müzikseverle birlikte söyleyerek unutulmaz anlar yaşattı.

Tarih ve Sanat Çimenlik Kalesi'nde Buluştu

Festivalin önemli duraklarından biri de Çimenlik Kalesi oldu. Tarihi doku ile sanatın buluştuğu bu mekanda, dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay’ın resitali, Cello Paradiso, Kafkas Kartalları dans gösterisi, Mats Eilertsen Trio ve Rumba Quartet konserleri büyük beğeni topladı.

İlber Ortaylı'ya Homeros Bilim Kültür ve Sanat Ödülü Verildi

Festivalin resmi açılışı, Troya Antik Kenti'nde görkemli bir törenle gerçekleşti. Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Homeros Bilim Kültür ve Sanat Ödülü'nü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya takdim etti.

Tiyatro Gösterimleri Büyük İlgi Gördü

Festival denince akla gelen ilk etkinliklerden biri olan tiyatro, bu sene de yoğun ilgi gördü. Çanakkale Belediyesi Tiyatro Topluluğu'nun "Bir Delinin Hatıra Defteri", "Külahları Değiştik" ve "Yedi Kocalı Hürmüz" oyunları ile Ankara Sanat Tiyatrosu'nun "Heccav yahut Şair Eşref'in Esrarengiz Macerası" isimli oyunu, Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi'nde sahnelendi.

Çocuklara Yönelik Renkli Etkinlikler

Minik sanatseverler de festivalde unutulmadı. Halk Bahçesi ve Barış Kordonu'nda düzenlenen animasyon programları, illüzyon gösterileri, yüz boyama, sosis balon, maskotlar, palyaçolar, tahta bacak gösterileri ve şişme oyun parkları çocukların neşesine neşe kattı.

Halk Bahçesi'nde Değerli Söyleşiler

Festival kapsamında düzenlenen söyleşiler, büyük ilgi topladı. 10 Ağustos'ta Prof. Dr. İlber Ortaylı ve 12 Ağustos'ta Prof. Dr. Emre Kongar, Halk Bahçesi'nde Çanakkalelilerle buluşarak önemli katkılar sundu.

Sergiler ve Atölyeler Yoğun İlgi Gördü

Festival kapsamında kentin 9 farklı mekanında sergiler açıldı. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde "Toprağı Bereketli Troya ve Altın Şaman" Karma Sergisi, Korfmann Kütüphanesi'nde "Müzeler Ören Yerleri ve İnsan" Sergisi ve Yazar ve Sanatçı Evi'nde "61. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması Sergisi" büyük ilgi gördü. Ayrıca, Seramik Müzesi, Kent Müzesi ve Muavenet-i Milliye Sergi Salonu'nda düzenlenen sergiler de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Spor Etkinlikleriyle Sağlıklı Yaşam

Festival süresince kentin açık hava noktalarında yoga, basketbol, kano workshop, açıksu yüzme yarışması, zumba, tenis, bisiklet turu ve ergometre etkinlikleri düzenlendi. Vatandaşlar, hem festivalin coşkusunu hem de açık havada spor yapmanın keyfini yaşadı.

Barış Kafe'de Eğlence Dolu Geceler

Festivalin eğlenceli mekanlarından biri de Barış Kafe oldu. Yaz akşamlarının vazgeçilmez noktalarından biri olan Barış Kafe'de düzenlenen müzik ve dans etkinlikleri, festivale farklı bir renk kattı. Hasan Sakar ve Orkestrası, Boğaz Saz Ekibi, Boğazın Efeleri ve Emrullah Katırcıoğlu Orkestrası'nın sahneleri, katılımcılara eğlenceli anlar yaşattı.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş