Bayramiç'te Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Toplantısı düzenlendi

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi ve Bayramiç Ziraat Odası iş birliğiyle düzenlenen toplantıda Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele yöntemleri değerlendirildi.

508

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığı iş birliğinde, Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı Bayramiç’te gerçekleştirildi.

Toplantıya Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkaraslan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, köy muhtarları, üreticiler, teknik personel, ziraat fakültesi öğrencileri ve bitki koruma ürünleri bayi temsilcileri katıldı. Katılımcılara Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele yöntemleri hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.

Mücadele Yöntemleri Detaylandırıldı

Toplantıda, Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı hem kültürel hem biyolojik-biyoteknik hem de kimyasal mücadele yöntemleri ele alındı.

  • Zararlı görülen bahçelerde pupalarla mücadele için toprak işleme yapılması önerildi.
  • Hasat sonrası, dalda kalan veya yere dökülen meyvelerin toplanarak imha edilmesi gerektiği vurgulandı.
  • Toplanan meyvelerin bahçe içinde bırakılmaması veya bahçe kenarına gelişigüzel atılmaması gerektiği ifade edildi.
  • Meyvelerin siyah plastik poşetlerde güneşte bekletilmesi veya derin bir şekilde toprağa gömülmesi gerektiği belirtildi.
  • Kitlesel tuzak kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği ifade edildi.
  • İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından monitör tuzaklarla zararlı takibinin yapıldığı, gerektiğinde toplu kimyasal mücadele kararları alındığı aktarıldı.
  • Kimyasal mücadelenin yalnızca İl Müdürlüğü uyarıları doğrultusunda yapılması gerektiği belirtildi.

Toplantıda, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin etkin olabilmesi için üreticiler, ziraat mühendisleri ve ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çekildi. Ayrıca, zararlının kontrol altına alınması için tüm mücadele yöntemlerinin bilinçli bir şekilde uygulanması gerektiği ifade edildi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, üreticilere her türlü teknik destek sağlanacağını ve sürecin düzenli olarak takip edileceğini belirtti.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş