Bienal ana sergileri sona erdi

9. Çanakkale Bienali ana sergileri 11 Kasım itibariyle sona erdi. Bienal kapsamındaki bazı proje ve etkinlikler ise önümüzdeki haftalarda da devam edecek.

1091

CABININ-Çanakkale Bienali İnisiyatifi ve Troya Kültür Derneği tarafından düzenlenen 9. Çanakkale Bienali sona erdi. Her geçen yıl Çanakkale’de önemini daha çok hissettiren Bienal 9. edisyonunda “Zamana Bırakmak” başlığıyla gençler, teknoloji, gelenek ve gelecek kavramları odağında sanatın farklı disiplinlerini Çanakkale’nin özgün kültürel ve tarihsel dokusuyla bir araya getirdi. Çanakkale’den ve komşu illerden sanatseverlerin yanı sıra öğrencilerin, sanatçıların ve sanat profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği 9. Çanakkale Bienali ana sergileri 11 Kasım’da sona ererken bienal kapsamındaki proje ve etkinlikler önümüzdeki haftalarda da devam edecek.

13 farklı mekâna yayılan sergiler, yan etkinlikler ve iş birlikleriyle zengin bir deneyim sunan ve Dardanel’in ana destekçiliği ile gerçekleştirilen 9. Çanakkale Bienali ana sergileri sona erdi. Troya Müzesi, ASTİM Kollektifi, MAHAL Sanat, Korfmann Kütüphanesi, Bordo Bina ve Çanakkale kent merkezinde farklı mekanlara yayılan, bu yıl ilk kez kent merkezinin dışına çıkarak Assos, Küçükkuyu gibi alanlardaki sanat ve kültür yapılanmalarında da yaygınlaşan bienalin ana sergileri günümüz sanatının farklı toplum kesimleriyle buluşması için etkileşimli bir platform oluşturdu.

CABININ – Çanakkale Bienali İnisiyatifi kurucusu Seyhan Boztepe’nin Genel Sanat Yönetmenliğini üstlendiği 9. Çanakkale Bienali, Alper Akyüz, Burak Topçakıl, Deniz Erbaş, Didem Çapa, Ebru Nalan Sülün, Hakan Yılmaz, Rüstem Aslan, Thouli Misirloglou, Ulrika Flink ve Zihni Tümer’in dahil olduğu kurulunun önerileri doğrultusunda şekillenen sanatçı ve sergi projeleriyle çoğulcu ve kapsayıcı bir içerikle gerçekleşti.

9. Çanakkale Bienali Sanatçıları

Çanakkale Bienali’nin 9. edisyonunda toplam 55 sanatçının resim, fotoğraf, seramik, cam, desen, video gibi konvansiyonel sanat pratiklerinin yanı sıra yeni medya, dijital etkileşim, immersive teknolojilere dair geniş yelpazede bir kavramsal ve görsel evren vardı. Bu edisyonda 22 sanatçının bienale özgü ve Çanakkale’den ilham alan yeni üretimleri ilk kez sanatseverlerle buluştu. 9. Çanakkale Bienali sergileri çeşitli sanatsal üslupların, farklı kuşaklardan sanatçıların ve yenilikçi yaklaşımların bir aradalığından oluşan, Çanakkale’nin kültürel bağlamıyla diyalog halindeki kavram, biçim ve içerik çeşitliliğiyle ziyaretçilerine özgün bir deneyim yaşattı.

9. Çanakkale Bienali sanatçıları Ahmet Yiğider, Akın Güreş, Alper Aydın, Ani Çelik Arevyan, Ataman Girişken, ATI SUFFIX, Ayşen Urfalıoğlu, Aytuğ Aykut, Berkin Gülten, Berkin Günsay, Zehra Kayataş, Bilal Yılmaz, Cem Sonel, Damla Sari, David Blandy, Deniz Kulaksızoğlu & Can Yıldırım, Ecem Dilan Köse, Eda Sütunç, Edith Roux, Erdal Duman, Eric Magassa, Esra Carus, Fatih Kızılcan, Fırat Engin, Füreya Koral, Gönül Nuhoğlu, Güçlü Polat, Hakan Yılmaz, Halit Demirel, Jane Jin Kaisen, Johannes Vogl, Jun'ichiro Ishii, Kaan Tanhan, Kerem Meriç, Larry Achiampong, Madlen Hirtentreu, Murat Cem Baytok, Mustafa Akkaya, Nejat Birecik, Ömür Tokgöz, Rabia Seyhan, Serhat Kiraz & Hakan Gündüz, Seyhun Topuz, Süleyman Yılmaz, Tunç Ali Çam, Vasilis Alexandrou, Vince Briffa, Volkan Babaotu, Yabancı, Yunus Aras oldu.

David Blandy’nin “Artzamanlı” oyunu, Ecem Dilan Köse’nin Troya Müzesi’ne özgü mapping eseri, ATI Suffix’in Troya Atı’ndan ilham alan kolektif yayını ve Eric Magassa’nın Fevzipaşa Mahallesi’nde başlattığı katılımcı üretim süreci bienalden sonra da işlemeye devam edecek eksenler oluşturdu. Yeni sanayi bölgesinde filizlenen ASTİM Kolektifi Çanakkale’nin kültür ekosisteminin güncel dinamikleri ve yaratıcı potansiyellerini temsil etmesi açısından dikkat çekti. CABININ’den Burak Topçakıl’ın MAHAL Sanatta yeni kuşak sanatçılarla kurguladığı sergi ise bienalin özel içeriklerindendi.

9. Çanakkale Bienali, zengin etkinlik programıyla bu yıl da sanat tutkunlarının gözdesi oldu

Kapsayıcılık, etkileşim ve diyaloğu önceleyen, kolektif bir süreçle tasarlanan 9. Çanakkale Bienali etkinlik programıyla da izleyiciler için özgün bir deneyim alanı kurguladı. Özellikle sanata ve yaratıcı endüstrilere ilgi duyan gençleri odağına alan söyleşi, konser, performans, atölye ve gösterimler yoğun ilgi gördü.

9. Çanakkale Bienali’nin kurumsal destekçisi olan Kale Grubu’nun katkılarıyla, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin (KTSM) yürütücülüğünde gerçekleşen “Kentsel Mekanlarda Sanat” çalıştayı sanat, mimarlık ve tasarım alanından farklı kuşaklardan uzmanlar ve araştırmacıları bir araya getirdi.

9. Çanakkale Bienali eş destekçisi Trendyol Sanat’ın “Trendyol Sanat Sohbetleri”nin ilk durağı Çanakkale oldu. Marcus Graf moderatörlüğünde “Genç Sanatçılar ve Güncel Yapılar: Galeriler, Fuarlar ve Bienaller” başlığıyla Türkiye çağdaş sanatının farklı kurumsal ve kavramsal bileşenleri, tarihsel süreçleri ve gelecek vizyonları üzerine keyifli bir sohbet gerçekleşti.

Bienalin diğer eş destekçisi Datassist’in Çanakkale’de gerçekleştireceği “Sanat-Teknoloji-Düşünce Buluşmaları”na da yine bienal kapsamında Zeynep Öykü’nün Anlatımlı Arp Konseri ve Uğur Özbağcı söyleşisiyle start verildi.

ÇOMÜ MSSF Konserleri, Ali Alper Akyüz’ün ekoloji ekseninde antroposen kavramına odaklanan sunum ve atölyesi, ÇOMÜ GSF paydaşlığında hayata geçirilen Erdinç Alnıak, Yener Pınarbaş ve Deniz Kürşad’ın yürütücülüğünü üstlendiği gençlere yönelik farklı atölyeler, Nini Önözden ve Yıldız Çapkan’ın çocuk sanat atölyeleri, Umut Doğu’nun kurguladığı Flamenko etkinlikleri, ÇATKAV CAMAL Belgeseli Prömiyeri, Alparslan Baloğlu söyleşisi ile bienal süresince yürütülen çocuklar ve üniversite öğrencileri için anlatımlı sergi turları 9. Çanakkale Bienali’nin ilgi çekici diğer etkinlikler oldu.

9. Çanakkale Bienali etkinlikleri Kasım ayında da devam edecek

9. Çanakkale Bienali’nin 6 hafta süren ve büyük beğeni toplayan ana sergileri sona erdi fakat 20 Eylül’de Klasik Keyifler konseriyle start verilen bienal etkinlikleri Kasım ayında da devam edecek.

Kasım ayının öne çıkan etkinlikleri ise Babafonik’in alternatif/bağımsız müzik sahnesinin sınırlarını zorlayan yenilikçi bir deneyim olarak kurguladığı Grand Mix performansı, Didem Çatal’ın küratörlüğünü üstlendiği ve Çanakkale Bienali’nin geleneksel bir etkinliğine dönüşen davetli uluslararası afiş sergisi ve ÇOMÜ MSSF konserleri olacak.

CABININ 9. Çanakkale Bienali’nin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm ekip üyelerine, sanatçı ve sanat profesyonellerine; katkı, destek ve iş birlikleri için tüm destekçi, partner ve çözüm ortaklarına teşekkür eder!

9. Çanakkale Bienali Destekçileri:

Ana Destekçi: DARDANEL

Mekân Destekçileri: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Troya Müzesi, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Troia Tübingen Vakfı, Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı / ÇATKAV, Segah Atay, Güneşane Vakfı, Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Adatepe İda Blue Hotel, Ceyda-Rıdvan Demirhan

Kurumsal Destekçi: KALE KTSM

Katkılarıyla: Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ÇOMÜ GSSF ve MSSF

Eş Destekçiler: Trendyol Sanat, Datassist

Katkıda Bulunan Kurumlar: British Council, Kültür için Alan, SAHA Derneği, İtalyan Kültür Enstitüsü, Goethe Enstitüsü, Fransız Enstitüsü, Danimarka Kültür Enstitüsü, Estonya Ankara Büyükelçiliği, Cermodern, Maçka Sanat Galerisi, Klasik Keyifler Derneği ve EV Siemens Müzik Vakfı, Selanik Bienali ve MOMus, İBA, Anna Laudel Galeri, Çukurova Çağdaş Vakfı, İyi Bak Derneği, Barınhan

Medya Partneri: Artdog İstanbul

Çözüm Ortakları: Samsung, Faselis, Merdiven Art Space, ABG Ent., Visio-vox, Foto Kitap, ARC

Çevrimiçi Sanat Partneri: ARTtv

Ağırlama Partnerleri: Kurukahveci MehmetHotel Akol, Anzac Hotels, Büyük Truva Oteli, Yalova Restorant, Wilusa Tour, Lodos, The Abies Hotel, Truva Gurme, Gökçe Meşrubat

9. Çanakkale Bienali Ekibi:

Genel Sanat Yönetmeni: Seyhan Boztepe

Bienal Kurulu: Ali Alper Akyüz, Burak Topçakıl, Deniz Erbaş, Didem Çapa, Ebru Nalan Sülün, Hakan Yılmaz, Rüstem Aslan, Thouli Mısırloglou, Ulrika Flink, Zihni Tümer

Eş-Direktörler: Deniz Erbaş, Kubilay Özmen

Sergileme Yönetimi: Burak Topçakıl, Can Ünlü, Erdal Sezer, Mert Karaçıkay, Ovez Bagshyyev

İletişim Direktörü: Duygu Çakır

Fon Direktörü: Hülya Kızılırmak

Koordinasyon Ekibi: Belde Ayan, Berna Demirhan, Burcu Erol, Emre Erol, Gül Yürün Mavinil, Mehmet Erim, Segâh Atay, Şevval Açar

Asistanlar: Betül Özakkaş, Damla Bilgin, Selin Can

Bienal Çocuk: Nini Özönden, Yıldız Çapkan

Bienal Genç: Erdal Sezer

Bienal Engelsiz: Didem Gürdoğan

Bienaldeyiz: Deniz Kürşad, M. Selin Eren, Tuğba Elmacı

Tasarım: Emre Yıldız

Tasarım Uygulama: Nesrin Mete, Uğur Mete

Fotoğraf-Belgeleme: Saygın Mavinil, Erdem Güven, Ömercan Ertürk

Web: Onur Özer

Düzenleyen:

CABININ-Çanakkale Bienali İnisiyatifi

Troya Kültür Derneği

(HABER MERKEZİ)
Paylaş