Çanakkale’de kadınlar şiddete karşı tek ses oldu

Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Ulusal Mücadele Günü’nde gerçekleştirdiği yürüyüş ve basın açıklamasıyla kadına yönelik artan şiddete, eşitsizliğe ve yoksulluğa dikkat çekti. Kadınlar, “Yaşamak istiyoruz!” diyerek mücadelenin önemine vurgu yaptı.

620

Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Ulusal Mücadele Günü kapsamında düzenledikleri yürüyüşte, kadınlara yönelik artan şiddeti ve eşitsizlikleri dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında, kadınların mücadelesi ve dayanışmasının karanlığı aşacağı vurgulandı.

Şiddet, Yoksulluk ve Eşitsizlik Kıskacında 25 Kasım

Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Ulusal Mücadele Günü’nde bir araya gelerek düzenledikleri yürüyüşle seslerini yükseltti. Platformun basın açıklamasında, “Bu yıl da 25 Kasım’ı dört bir yanımızı saran şiddet, eşitsizlik, yoksulluk ve savaşla karşıladık. Bu karanlığı, yanımızdaki kız kardeşimizin elini tutarak örgütlü mücadelemizle aşacağımızı biliyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Her gün yeni bir kadın cinayeti ya da kayıp çocuk haberi alıyoruz”

Kadın Platformu’nun açıklamasında, 2024 yılının kadın cinayetleri açısından son dört yılın en karanlık dönemi olduğuna dikkat çekildi. İlk 9 ayda 295 kadın cinayetinin yaşandığı ve 184 şüpheli kadın ölümü kayıtlara geçtiği belirtildi. Basın açıklamasında, “Her gün yeni bir kadın cinayeti ya da kayıp çocuk haberi alıyoruz. Kadınların korunması için gerekli önlemleri almayanlar ve İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler bu vahşi şiddetin sorumlularıdır” denildi.

Meclis’te tartışılan 2025 bütçesi de platformun eleştirileri arasında yer aldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesinde kadın başına sadece 139 lira düştüğüne dikkat çeken platform üyeleri, kadınların şiddetten korunması için gerekli hizmetlerin yetersiz olduğunu ifade etti. Kadın Platformu, İzmir’de hurda toplayarak geçimini sağlamaya çalışan bir kadının, derme çatma bir evde çıkan yangında beş çocuğunu kaybettiğini hatırlatarak, “Bu acı olay, derinleşen ekonomik kriz ve yoksulluğun kadınlar üzerindeki yıkıcı etkisini açıkça göstermektedir” dedi.

“Kadınların Haklarına Saldıranlar Bu Şiddetten Sorumludur”

Kadın Platformu, basın açıklamasında, kadın cinayetleri davalarında faillerin değil, mağdur kadınların yaşamlarının yargılandığına vurgu yaptı. Ayrıca, şüpheli kadın ve çocuk ölümlerinin etkin bir şekilde soruşturulmadığı ve sorumluların hesap vermediği dile getirildi.

“Kadınlar, şiddetten korunmak için tedbir kararı almakta zorlanıyor ve çoğu zaman şikâyetleri dikkate alınmıyor. Mevcut haklarımıza yönelik saldırılarla kadınların güvenli ve güvenceli bir şekilde yaşaması engelleniyor” ifadeleri kullanıldı.

“İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz!”

Platform üyeleri, kadınların hakları için verdikleri mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, “Katledilen kadınların isyanıyla, emeğine sahip çıkan işçi kadınların rüzgârıyla geliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! Yaşasın kadın dayanışması!” sloganlarıyla basın açıklamasını sonlandırdı.

Kadınlar, 25 Kasım’da verdikleri mesajlarla şiddetsiz bir yaşamın ve kadın dayanışmasının önemini bir kez daha vurguladı.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş