Çanakkale’ye Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi mümkün mü?

Yüksek Hızlı Tren (YHT) inşaatının Bandırma'daki çalışmaları devam ederken, geçmiş yıllarda Çanakkale için konuşulan proje tekrar gündeme geldi. Bandırma’ya kadar ulaşan hatta, Çanakkale'nin de dahil edilip edilemeyeceği merak ediliyor.

2245

Çanakkale’ye yüksek hızlı tren (YHT) hattının gelmesi, hem teknik hem de stratejik olarak üzerinde durulması gereken bir konu... “Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli” hattında hızlı tren inşaatı halen devam ediyor ve hattın 2025’te tamamlanması planlanıyor. YHT’in Bandırma'ya kadar gelmesi ile "166 km uzaklıkta olan Çanakkale’ye kadar uzatılması mümkün mü?" sorusu kamuoyuna yansıdı. Özellikle şehirdeki ulaşım zorluğu göz önüne alınacak olursa; YHT’nin Çanakkale’ye uzatılmasının büyük bir potansiyel barındırdığı söylenebilir.

Teknik açıdan Çanakkale’ye YHT yapılabilir mi?

Çanakkale ile Bandırma arasında ciddi bir mesafe olmaması (yaklaşık 1-1,5 saatlik yol), YHT’nin genişletilmesi için uygun bir zemin oluşturuyor. Bandırma’dan Çanakkale’ye bir YHT hattının yapılması, mevcut altyapıya bağlanabilmesi mümkün olabilir mi? Coğrafi koşullar ve yerleşim yapısı açısından, Bandırma-Çanakkale arası YHT hattı inşa edilebilir mi? Bu şartlara engel olacak bilinen bir durum yok fakat bu noktada ekonomik fizibilite ve yolcu talebi önemli kriterler olarak öne çıkıyor.

Çanakkale’ye YHT’nin katkıları neler olur?

YHT hattının Çanakkale'ye uzatılması durumunda, şehrin turizm potansiyeli büyük ölçüde artacaktır. Çanakkale, “Truva Antik Kenti” ve “Gelibolu Yarımadası” gibi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle turist çekmeye devam ediyor. YHT, ulaşım süresini kısaltarak İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyük şehirlerden turist akışını artırabilir. Bölgeye ekonomik canlılık getirip turizm gelirlerini yükseltilmesi mümkün…

Şehirlerarası ulaşım...

YHT’nin şehre gelişi; yalnızca turizm ve sanayi gibi başat hususlarda Çanakkale’yi beslemekle kalmayacak; şehirlerarası ulaşıma da büyük katkı sağlayacaktır. Bilindiği üzere, Çanakkale’deki havalimanında gidiş ve geliş olarak yalnızca Ankara’ya sefer düzenleniyor. Şehirdeki ulaşımın çoğunlukla karayolları üzerinden sağlandığı söylenebilir. YHT ile Çanakkaleliler, İstanbul ve Ankara’ya ulaşım noktasında zaman kazanacak ve alternatif bir araca sahip olacaktır. Dolayısıyla YHT’nin “Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli” hattı üzerinden Çanakkale’ye uzatılmasının faydaları mutlaka görülecektir.

Daha önce gündeme gelmişti

2021 yılında Biga’ya Demiryolu gelmesi için çalışmalarını sürdüren Şadan Doğan yönetimindeki Biga TSO, Demiryolu konusunda hem Ulaştırma Bakanlığına hem de Güney Marmara Kalkınma Ajansına yazılı başvurularda bulunmuştu. 11 Mart 2021 tarihinde bakanlığa Raylı Sistem hakkında görüşlerini ileten Biga TSO Yönetimi; Biga-Bandırma arasında yapılacak olan Raylı Sistemin il genelinde bulunan tüm OSB ve işletmelere büyük maliyet avantajı sağlayacağına dikkat çekti. Ulaştırma Bakanlığına sunulan görüşlerde; “Güney Marmara’nın ve Çanakkale’nin önemli yatırım merkezi olan ilçemiz Biga’da, demir-çelik, enerji, madencilik, gıda ve mobilya başta olmak üzere mevcut birçok sanayi yatırımının yanı sıra önümüzdeki dönemlerde de bölgemize pek çok sanayi yatırımlarının yapılması beklenmektedir. Biga sahil bandı cazibe merkezine dönüşmüş olup, halihazırda yoğun yatırımlar yapılmaya devam etmektedir. Biga ve Çanakkale’nin 2023 vizyonunda beklentisi; demiryolu hattının Bandırma-Biga-Çanakkale güzergâhında liman bağlantısı da olacak şekilde yapılmasıdır.” denilmişti.

YHT’nin Çanakkale’ye genişlemesi teknik olarak mümkün ve turizm ile ekonomiye büyük katkılar sağlayabilir. Ancak, böyle bir proje henüz resmi bir planlama aşamasında değil ve gelecekteki yatırımlara bağlı olarak şekillenebilir. Daha önce de gündeme gelen demiryolu projesinin yeniden masaya yatırılmasını bekleyen Çanakkaleliler; yetkililerin bu konuda bir adım atmasını talep ediyor.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş