Çataltepe Köyü’nde Bilirkişi Keşfi Yapıldı

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Çataltepe Köyü’nde bilirkişi keşfi yapıldı.

649

Lapseki Çataltepe Köyü’nde yapılan bilirkişi ile ilgili açıklamada bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Çataltepeli köylüler zehirlenmek istemiyor” diyerek açıklama yaptılar.

Yapılan açıklama:

Çanakkale Lapseki İlçesi Çataltepe köyü yakınlarında 33 yıldır faaliyet gösteren Marmotek A.Ş.’nin Çataltepe, Çinko, Kurşun Bakır (kompleks) Yeraltı Maden İşletmesi Kapasite Artırımı, Kırma Eleme Tesisi, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi’nin ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Lapseki Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği, İda Dayanışma Derneği, İzmir 18 Mart Çanakkaleliler Derneği, Nusratiye, Dişbudak köylüleri ve Muhtarları ile diğer civar köylerin muhtarları keşif alanında hazır bulundu. Mevcut madene ait tesisin girişinde başlatılan keşfe davacılar dışında yöre halkı alınmadı.

İnceleme sırasında projeye ait alanlar tek tek dolaşıldı ve davacılar tarafından ÇED raporunun eksik ve hataları bilirkişilere ve hâkime anlatıldı. Keşfin sonuna doğru, suyu tükenmiş olan Nusratiye Göleti yakınlarında yöre köylüsü kadınlar da söz alarak, “Biz köyümüzün yanına atık barajı istemiyoruz. Zehirlenmek istemiyoruz. Bu projeye razı değiliz.” dediler.

Proje, bölgeye sulama suyu sağlayan Nusratiye Göleti ve Gürgendere göletinin su havzasında bulunuyor. Proje etrafındaki köylerde çok yoğun tarım ve hayvancılık, arıcılık yapılıyor. Arıcılığı teşvik etmek için Bal ormanı oluşturulmuş.Projenin gerçekleştirilmesi durumunda bölgenin tarım ve hayvancılığı, çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilenecek. Keşif, yöre halkı ve davacıların “Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma!”, “Madenci Şirket, Köyümüzü Terket!” sloganları ile son buldu.

Çataltepe Kurşun, Çinko, Bakır Madeninde Ne Olmuştu?

Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’nde Çataltepe Köyü’nde Marmotek Madencilik tarafından işletilen kurşun, çinko, bakır madeni projesine “Kapasite Artışı, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı” ekleniyor. 10 bin dönümlük ruhsat alanında, 6 bin 900 dönüm için ÇED izni isteniyor.

PROJE BİLGİLERİ:

* RUHSAT ALANI: 10 BİN DÖNÜM

* İZİN İSTENEN ALAN: 6 BİN 900 DÖNÜM

* KAZILACAK MİKTAR: 675 BİN TON/YIL

* TOPLAM: 6 MİLYON 750 BİN TON

* SÜRE: 10 YIL

* İNŞAAT SÜRESİ: 1 YIL

* KAPAMA SÜRESİ: 2 YIL

Yapılması planlanan zenginleştirme tesisi, pasa depolama alanı ve atık barajı için en az bin dönüm ormanlık alan tamamen yok olacak. Nusratiye Göleti’ne yalnızca 300 metre mesafede. Gürgendere ise 1440 metre. Bu göletlerden bölgedeki köyler sulama suyu alıp bölgenin en güzel meyvelerini üretiyor, hayvanlarını suluyor. Kozçeşme 3450 metre mesafede… 1 ton cevherin işlenmesi için 4 ton su kullanılacağı hesabıyla, 500 bin ton cevher için yılda 2 milyon ton, ayda 166 bin ton, günde 5 bin 500 ton su kullanılacak. Bu su nereden sağlanacak? Köylülerin kullandıkları sulara el konulacak. Bölge, 1. derece deprem bölgesi… Bu nedenle atık barajları çok tehlikeli…

(HABER MERKEZİ)
Paylaş