ÇOMÜ Hastanesi, Marmara Denizi Deprem Tatbikatıyla Afet Hazırlıklarını Test Etti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi, 2023 Yılı Acil Afet Planı Tatbikatı ile deprem ve afet senaryosuna karşı hazırlıklarını başarıyla test etti.

1625

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD işbirliğiyle düzenlenen 2023 Yılı Acil Afet Planı (HAP) Tatbikatı, Marmara Denizi'nde senaryo gereği meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremi simule etti. Olay Yönetim Ekibi, Mor Kod'un aktivasyonu ile acil müdahale planını devreye soktu. Tatbikatın değerlendirmesi sonrasında, hastane yetkilileri ve paydaşlar, afet ve acil durum yönetimi konusunda gelişmeye devam ettiklerini vurguladı.

Mor kod ile hızla harekete geçildi

Senaryo gereği, Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem sonrasında, ÇOMÜ Hastanesi acil durum planını uygulamaya koydu. Olay Yönetim Ekibi, Mor Kod'un aktivasyonu ile hızla harekete geçerek acil müdahale sürecini başlattı. Deprem sonrası Olay Yönetim Ekibi toplanarak, Mor Kod (Acil Müdahale Planı Aktivasyonu) aktive edildi. Acil Durum Ekipleri, Sarı Kod ( tahliye) anonsu ile 4’üncü katta Beyin ve Sinir Cerrahisi Servisi’nde tedavisi devam etmekte olan, yatağa bağlı olan hastalar yatay tahliye ile İç Hastalıkları Servisi 3'e, yatağa bağlı olmayan ve tedavisi devam edecek hastalar, dikey tahliye ile Acil Servise tahliye edildi. Bayramiç Devlet Hastanesi'nden sevk ile ambulansla gelen hastaya "SOP 6 Acil Servis Yönetimi ve Hastaların Departman/Servis/ Birimlere Nakli Prosedürü" ve "SOP 5 Tıbbi Triyaj Yönetimi" prosedürüne göre işlem yapılarak tedaviye alındı. Acil Servise tahliye edilen hastalara, hasta yakınlarına ve personele gerekli müdahaleleri yapılarak, gerekli tedavisi yapılmış ve taburcu işlemleri başlatıldı.

Tatbikatın değerlendirilmesi yapıldı

Tatbikat sırasında güvenlik görevlileri, elektrik panosundan sızan dumanı fark ederek 4444 kırmızı kod ile yangın söndürme ekiplerini harekete geçirdi. Yangın kontrol altına alındıktan sonra hastane santral görevlisi tarafından 3 kez Yeşil Kod verilerek acil durum sonlandırıldı. Yapılan tatbikat sonrası, tatbikat paydaşları AFAD, İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcileri, UMKE Yetkilileri, Çanakkale Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi akademisyenleri, ÇOMÜ Sivil Savunma Uzman V. Rıdvan Kaşdemir ve hastane yönetimi ile birlikte tatbikatın değerlendirilmesi yapılarak önerilerde bulunuldu.

Akman; “Her sene yaptığımız eğitimlerle gelişerek ilerliyoruz”

ÇOMÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Canan Akman tatbikat sonrasında açıklamalarda bulunarak; “Amacımız geçtiğimiz aylarda yaşanılan deprem ve yangın felaketlerini de göz önünde bulundurarak, bu tür felaketlere karşı farkındalığı arttırmaktır. Başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik, her sene yaptığımız eğitimlerle gelişerek ilerliyoruz. Destek ve katkılarından dolayı ÇOMÜ Sivil Savunma Uzmanlığı Sivil Savunma Uzmanı V. Rıdvan Kaşdemir ve ekibine, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcilerine, AFAD ve UMKE personellerine, Çanakkale Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Caymaz, Acil Yardım ve Afet Yönetimi öğretim görevlisi ayrıca Hastanemiz HAP Komisyon Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Volkan Akyön ve AYAY öğrencilerine, İSG Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Özcan, İSG Uzmanı Öğr. Gör. Dr. Ulaş Çınar, dış paydaş Bayramiç Devlet Hastanesi'ne, sorumluluk bilinciyle hareket eden tahliyede görevli personelimize, konuya hassasiyetle yaklaşan personel ve tüm katılımcılara, teşekkür ediyorum" dedi. (Saim Tunçman)

Paylaş