ÇTSO'dan Çanakkale'de inşaat sektörünün geleceği için öneriler

ÇTSO Yönetim Kurulu, 7 No’lu Meslek Grubu Üyeleri İle “Sinerji Toplantıları” kapsamında bir araya geldi.

282

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, ağırlıklı olarak inşaat ve inşaat malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren 7 no’lu Meslek Grubu Üyeleri ile sektörde yaşanan gelişmeler ve sorunları görüşmek üzere ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde bir araya geldi.

Gerçekleştirilen Meslek Grubu toplantısında, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Ersin Kahraman ve Murat Aydoğdu, Sayman Üye Şakir Kutluay, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ahmet Çelik ve Berkin Karaca, Komite Başkanı Ersin Vural, Başkan Yardımcısı Tekin Türköz, Komite Üyeleri; Nevzat Küçükefe ve Şenol Yılmaz, sektör temsilcileri, Genel Sekreter Sema Sandal ile Meslek Grubu Oda temsilcisi Seval Akbulut hazır bulundu.

Toplantıya katılan sektör temsilcileri; Esenler Bölgesinde otopark ve altyapı sorunları, kentsel dönüşüm işlemlerindeki bürokrasi, ruhsat sürelerinin uzunluğu, ruhsat harçlarının yüksek olması, kalifiye eleman sorunu, zemin iyileştirme konusunun Çanakkale için elzem olduğu, beton fiyatlarının çevre illerden daha pahalı olduğu, hafriyat için belediyelerin / Özel İdarenin döküm alanı göstermemesi ve bu sebeple firmaların cezai müeyyideye maruz kalmaları, yeni yerlerin imara açılmaması ve inşaat sektöründe mesai saatinin 10.00’da başlaması sorunlarını dile getirdiler.

"İnşaat sektöründeki sorunları çözmek için birlikte çalışıyoruz"

Sinerji Toplantısı hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu; “ 21 meslek grubu içinde Odamızın en fazla üyeye sahip grubu 7 no’lu meslek grubu. Bugün itibariyle 7. meslek grubunda kayıtlı 1874 üyemiz var. İnşaat sektörü, ekonomimizde önemli bir yere sahip ve birçok sektörü doğrudan etkiliyor. Ancak son dönemde sektörde yaşanan durgunluğun tek sebebi genel ekonomik koşullar değil. Daha önemli bir sorun, planlama ve fizibilite yapılmadan işe başlanması. Plansız ve öngörüsüz şekilde alınan projeler, piyasada dengesizliklere yol açarak uzun vadede hem sektöre hem de ekonomiye zarar veriyor. Bu noktada herkesin daha bilinçli hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Kat karşılığı oranlarının iyi hesaplanması, piyasa koşullarına uygun bir değerleme yapılması çok önemli. Hak ettiğinden fazla değer verilen projeler, sektörde dengesizliğe yol açarak maliyetleri artırıyor ve bu durumun faturasını yine sektörümüz ödüyor. Herkesin bu konuda daha özenli davranması, hem kendisi hem de sektörümüz için sürdürülebilir bir iş ortamı yaratacaktır. Çanakkale de dahil olmak üzere Türkiye, deprem kuşağında yer aldığı için inşaat firmalarının, binaların dayanıklılığını sağlamak adına sıkı denetimlere tabi tutulması gerekiyor. Deprem güvenliği, özellikle inşaat projelerinde öncelikli bir konu olmalı. Biz ÇTSO olarak bir akademi birimi kurmak için çalışmalara başladık. MEYBEM A.Ş. iş birliğinde “Mesleki Yeterlilik” sınavları düzenleyerek ve kalifiye eleman sorununa çözüm bulmak için çalışıyoruz. Sorunlarınızı dinlemek, çözüm yollarını birlikte aramak ve sizlere destek olmak bizim en büyük görevimiz. İnşaat sektöründeki bu toplantının sonuçlarını ilgili mercilere yine ileteceğiz ve takipçisi olacağız. Daha güçlü bir sektör ve daha güçlü bir Çanakkale için birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş