Engellerin olmadığı bir hikaye

Mehmet Topçu, hayatının her adımında azimle ve kararlılıkla ilerledi. Bedensel engeline rağmen ayakkabı tamirciliği ve bisiklet ve tamirciliği ve satışıyla kendi işini kurdu. Atölye 1.1'in sahibi olarak, engellerin sadece zihinsel değil fiziksel olarak da aşılabileceğini gösterdi. İşte, engelleri aşmanın ve başarının hikayesi.

3632

Çalışma azmi ve engelleri aşma kararlılığıyla küçük yaşta iş hayatına atılan Mehmet Topçu, 35 yıl önce bedensel engeliyle birlikte ayakkabı tamirciliği işine başladı. O günden bugüne, hayatı boyunca karşılaştığı zorlukları azimle aşarak kendi işini kurdu ve başarıyı yakaladı. Bugün kendine açtığı Atölye 1.1'in sahibi olarak hem bisiklet tamirciliği hem de satışını yapıyor. Mehmet Bey'in hikayesi, engellerin sadece zihinsel değil, fiziksel olarak da aşılabileceğinin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Gelin bu röportajımızda Mehmet Bey’in engelleri nasıl açtığına şahitlik edelim.

Mehmet Bey, bize kendinizi tanıtır mısınız?

1976 Lapseki doğumluyum. İsmim Mehmet Topçu Atölye 1.1 işletme sahibiyim. 1988 yaz ayıydı bir gün babam bana sordu. Oğlum sen okumaya devam edecekmisin diye. Benim o zamanki cevabım ise okumak istemiyorum dedim. Belki o zaman yanlış düşünmüş olabilirim ama bugün baktığımızda Yahya ustamdan çok şeyler öğrenmişim. Yahya usta o denemdi iki meslek birden yapıyordu. Bunlardan biri ayakkabı diğeri ise bisiklet tamirciliği. Sizin anlayacağınız küçük yaşta bedensel özürlü başladığım çalışma hayatıma özürlü oluşum bana hiçbir zaman engel olmadı. Aksine engelleri aşan kişi oldum. Daha sonra kendi işimi kurmaya karar vererek, 2002 yılında kendime ait olan Atölye 1.1 Bisiklet tamir ve satış iş yerini kurdum. O günden bu yana profesyonel olarak bu işin içindeyim. Fiziksel engelimin işime olumsuz bir etkisi yok. Çünkü azmin elinden bir şey kurtulmuyor. Bunu başardığıma, toplum içerisinde bir yer edindiğime inanıyorum.

Engelli arkadaşlarınıza ne tavsiye edersiniz? İş hayatında ne gibi zorluklar atlattınız?

Engelli arkadaşlarıma tavsiyem, kendilerine inanmaları ve asla pes etmemeleridir. Hayatta karşılaşacakları zorluklar karşısında yılmadan mücadele etmeleri çok önemli. Engellerin, sadece fiziksel olabileceğini ve asıl önemli olanın zihinsel engelleri aşmak olduğunu unutmamalıdırlar. Kendilerini sürekli geliştirmeli, hayattan ve yaşananlardan yeni şeyler öğrenmeli ve hedeflerine varabilmek için azimle çalışmaları ve sabır etmeleri gerekir. Toplumdan kendilerini soyutlamasınlar. Bizim gibilerinde sosyal hayatında içinde bir yerleri var. Uzaklaşmamalarını tavsiye ederim. Bizler özeliz, özel insanlarız. Topluma bizim de var olduğumuzu hissettirmemiz lazım. Bu da çalışarak, azmederek, mücadele ederek olacak. Ben küçük yaşta çıktığım bu yolda çok yol aldım ve şuna inanıyorum ki şöyle geriye baktığımda ben bunu başarmışım diyorum.

Fiziksel engeliniz ayakkabı ve bisiklet tamirciliği yapmanıza engel oldu mu?

Her mesleğin kendine göre zorlukları var ancak özellikle bedensel engel hiçbir zorluğu aşmaya mazeret değil. Zorluklar aşılmak içindir. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz.

Ayakkabı tamirciliğinden bisiklet satışına yönelen bir iş hayatınız var. Nasıl karar verdiniz? Çanakkale'de artık ayakkabı tamircisi yetişmiyor. Sizi başka bir sektöre iten neden ne oldu?

Uzun yıllar boyunca hem ayakkabı hem de bisiklet tamirciliği işini birlikte götürdüm. Dönem dönem gelen işleri yetiştirebilmek için kendi hayatımdan fedakarlık ediyordum ki bu fiziksel engeli olmayan insanlar için bile çok zor bir durum. Çırak ya da yardımcı da bulamayınca bir noktada da imkansız hale geldi. Zaten bisiklet tamirciliği yapıyordum. Dedim ki bayilik alayım. Hali hazırda bisiklet tamirciliği de yapıyoruz. Biliyorsunuz yaş ilerledikçe zorluklar da artıyor. Yaklaşık üç yıldır bisiklet satışı ve tamir işleriyle uğraşıyorum. Ama kıramadığım eski müşterilerim var onlar hala benden vazgeçemiyor. Ayakkabılarını tamir ettirmek için bana geliyorlar. Bende onları kırmayarak elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyom.

Okulların kapanmasıyla birlikte bisiklet satışınızda bir artış oldu mu?

Evet, okulların kapanmasıyla birlikte bisiklet satışlarımızda belirgin bir artış oldu. Aileler çocuklarını ödüllendirmek istediği için bize başvuruyorlar. Hem çocuklarının yaz tatili iyi geçirmesini hem de spor yapmasını isteyen ailelerimiz var. Çocuklarımız veya gençler için bisiklet sürmek, dışarıda vakit geçirmek onlar için inanılmaz bir fırsat. Okulların kapanmasıyla birlikte karne hediyesi olarak aileler çocuklarına bisiklet almak istiyor. İşte o zaman bizim gibi satış yapan işletmeler devreye giriyor.

Bisiklet almak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

Bisiklet sürmek sonuçta keyif işi. Bize bisiklet almaya gelen aileler çocuklarının kullanmak istediği bisikleti ne amaçla kullanmak istediğini söyleyecek ki bizde ona göre satış yapalım. Biliyorsunuz şehir içinde ayrı, spor yapmak için ayrı, dağda veya doğada sürmek için ayrı bisikletler var. Tabi işletme sahibi olarak diyebilirim ki sattığımız ürünlerin satış fiyatları da modeline göre değişiyor. Bize gelen ailelere tavsiyemiz şu oluyor. Az önce bahsettiğim gibi ilk önce nerede süreceklerine karar verecekler. Bizde seçilen modele ve bütçelerine uygun modellere göstererek yönlendirmeye çalışıyoruz.

Siz aynı zamanda yedek parça ve tamir hizmeti de veriyorsunuz değil mi?

Carraro ve Kron marka bisikletlerin hem bayiliğini yapıyoruz hem de yedek parçalarını satıyoruz. Müşterilerimize sınırsız yedek parça hizmeti de sunuyoruz. Tamirat hizmetimiz de var.

35 yıllık meslek hayatınızı düşününce aklınıza gelen ilginç bir anı var mı?

Ayakkabı tamirciliği yaptığım dönemde bir müşteri, ayakkabısına tamir yapılmasını istedi ve o dönemde 150 lira gibi bir fiyata anlaştık. İşlem sırasında ayakkabısında bir arıza fark ettim ve onu da tamir ettim. Müşterim ayakkabısını almaya geldiğinde durumu kendisine izah ettim. Fazladan işlem yaptığımı fakat ek bir ücret talep etmediğimi belirttim. Ancak beklediğimin aksine, müşteri bu durumdan rahatsız oldu ve kendisine ticaret yaptığımı düşündüğünü ifade etti. Bu tepki beni hem şaşırttı hem de üzen bir anı olarak kaldı.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş