Fazla kilolarınız ve depresyonunuzun sebebi iyot eksikliği olabilir

Vücudun yeterli miktarda iyot alamaması olarak tanımlanan iyot eksikliğinin ana belirtisi hipotiroidizm olarak adlandırılıyor. Az aktif tiroid olarak da açıklanabilen bu durum metebolizmanın yavaşlamasına neden olarak kişilerin kilo almasına, soğuğa karşı daha az dayanıklı olmasına ve depresyona girmesine neden olabiliyor.

504

İyot eksikliği dünya üzerinde pek çok kişiyi etkileyen bir durum. Genellikle yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan bu durum neticesinde vücudun enerjiyi kullanmasına, sıcak kalmasına ve organlarımızın düzgün şekilde çalışmasında önemli rol oynayan tiroid hormonu işlevini yerine getiremez hale geliyor.

Ana belirtisi vücudun iyot seviyesi azaldığında ve tiroid bezin tiroid hormonu üretemediğinde ortaya çıkan hipotiroidizm olan iyot eksikliğinde metabolizma yavaşladığı için yorgunluk ve kilo alma gibi belirtiler görülebiliyor.

Düşük veya Erken Doğuma neden olabiliyor

Gebelikte yaşanan iyot eksikliğinin pek çok riski var. Örneğin iyot eksikliği düşük, ölü doğum, erken ve düşük ağırlıklı doğum, bebekte zeka geriliği, sağırlık-dilsizlik, şaşılık, felç, guatr, cücelik ile karakterize kretinizm tipleri ve bebek ölüm hızında artışa neden olabiliyor.

İyot Nedir?

İyot, gıdalarda bulunan ve tiroid hormonlarının üretilmesi için önemli bir mineraldir. İnsan vücudu iyotu ancak besinler vasıtasıyla elde edebilir.

İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Boyundaki tiroid bezlerinde şişlik ve guatr

Yorgun ve halsiz hissetme

Saçlarda seyrekleşme

Ciltte kuruma

Kilo alımı

Boğulma hissi

Unutkanlık

Baş ağrısı

Depresyon

Ciltte soğukluk ve üşüme

Kalp atışında değişiklik

Hiperlipidemi

Yutma güçlüğü

Adet dönemi sorunları

Seste kısılma

İyot Eksikliğini Nasıl Giderebiliriz?

İyot eksikliğini gidermek için, doktorumuzdan alacağımız tavsiyelerin de ışığında iyot içerdiği bilinen gıdalara yönelebiliriz. Ayrıca iyotlu tuz kullanımı da iyot eksikliğinin gidermenin bir diğer yolu.

Hangi Besinler İyot İçeriyor?

DENİZ ÜRÜNLERİ: Tuzlu su balıkları: Ton balığı, mezgit vb. Karides ve diğer kabuklu deniz canlıları (Burada bu türden deniz canlılarının yüksek oranda ağır metaller içerebileceği ve alerjen oldukları unutulmamalı). Deniz yosununda da iyot bulunmaktadır.

İYOTLU TUZ: Yiyeceklerin hazırlanmasında ve sofra tuzu kullanımında iyotlu tuz tercih edilebilir.

SEBZELER: Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir.

Meyveler: Çilek, Ananas, Kuru Erik ve Kızılcık’ta iyot bulunmaktadır.

YOĞURT, SÜT VE PEYNİR: Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %60’ını, 1 bardak süt %40’ını, 1 yumurta %20’sini karşılar. Burada da yine alerjen besinler grubunda yer aldıkları unutulmamalı, doktorunuzun tavsiye ettiği miktarlarda beslenmeye eklenmeliler.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş