Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Yeniden keşif yapılmalıdır!”

TÜMAD Madencilik tarafından Lapseki’de açılmak istenen altın madeni projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptali için Çanakkale Adliyesi’nde dava görüldü. Bugün duruşması gerçekleştirilen dava, karara bağlanmadı.

857

Çanakkale’deki Çevre Dernekleri tarafından, 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş’a 7 Ocak 2024 tarihinde açılan dava bugün görüldü. Dava; Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Lapseki Çevre Koruma Üretim ve Dayanışma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Yenice Meyve Ticaret Ltd. Şti. ve 32 çevre dostu tarafından açıldı. Açılan davanın duruşması bugün Çanakkale Adliyesi’nde gerçekleştirildi. Ancak açılan dava, karara bağlanmadı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, görülen davanın ardından Çanakkale Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Mahkeme iddia ve tespitlerimizi dikkate almadı”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen basın açıklamasında “ÇED Raporu'nun bilimsellikten uzak, eksik ve hatalarla dolu olduğunu kanıtlayan dava dilekçemize rağmen yapılan bilirkişi keşfi sonrasında ne yazık ki bilirkişiler hiçbir soru ve iddialarımızı yanıtlamayarak aleyhimize rapor düzenlemişti. Bilirkişi raporuna itiraz ettik ancak mahkeme, yürütmeyi durdurma talebimizi de yine iddia ve tespitlerimiz dikkate alınmadı, reddetti” ifadelerini kullandı.

“Bunca madencilik faaliyetinin ülkemize getireceği yıkımı tahayyül etmek bile güç”

Bugün görüşen duruşmada ÇED olumlu kararının iptali yönünde taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Bugün duruşmada, yine projedeki eksik, hata ve kusurları dile getirerek, ÇED olumlu kararının iptali yönünde taleplerimizi dile getirerek yeni bir bilirkişi heyeti atanmasını ve yeniden keşif yapılmasını istedik. 30 Mayıs'ta basına yansıyan haberlere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bir kerede 256 maden alanı birden ihale edilmiş. Yeni yeni çok uluslu ve yerli şirketler pastadan pay almak için sahneye girmiş. Daha İliç felaketini yaşamışken bunca madencilik faaliyetin ülkemize getireceği yıkımı tahayyül etmek bile güç” sözlerine yer verdi.

“ÇED olumlu kararını iptal etmesini istiyoruz”

Alınan ÇED olumlu kararının iptali için objektif bilim insanları ve yeni bir bilirkişiyle, yeniden keşif yapılmasına yönelik taleplerini dile getiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Daha pek çok hususa yer verilen dava dilekçemizde söz konusu ruhsat alanı ve çevresinde yer alan yeraltı ve yüzeysel her türlü su kaynağının, havanın, ormanların, tarım alanlarının yok olacağı ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata aykırı bir şekilde hareket ederek verdiği ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali talep edilmişti. Mahkemenin tüm talebimizi dikkate almasını, daha önce istediğimiz bilgi ve belgeleri temin ederek, objektif bilim insanlarından oluşan yeni bir bilirkişi heyeti atayarak, yeniden keşif yapmasını ve ÇED olumlu kararını iptal etmesini istiyoruz” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş