Op. Dr. Doğru Kalın Bağırsak Kanserine dair konuştu “Erken teşhis hayat kurtarır”

Biga Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Uğur Doğru, Mart Ayı Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle önemli açıklamalarda bulunarak; “Ülkemizde kanser taramalarının yapılması ve dolayısıyla kanser vakalarına bağlı ölümleri azaltmak amacıyla Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenmiştir” diye konuştu.

1132

Mart Ayı Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla açıklamalarda bulunan Biga Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Uğur Doğru; “Kalın bağırsak kanseri, tümörün bulunduğu bağırsak bölgesine göre farklı belirtiler gösterebilir fakat hiçbir belirti vermeden de oluşabilir. Belirti göstermesi durumunda bulunduğu bölgeye göre farklı şikayetlere sebep olur” ifadelerini kullandı.

“En sık görülen 5 kanser arasında yer alıyor”

Biga Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Uğur Doğru, Mart Ayı Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayına dair bilgilendirmelerde bulunarak; “Kolorektal (Kalın Bağırsak) kanser dünyada ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın kanser istatistikleri kayıtlarına göre hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen 5 kanser arasında yer alır. Kalın bağırsak kanseri kolon ve rektum üzerini örten organların tabakasını oluşturan hücrelerden gelişmekte olup, çok sayıda yaşamı etkilemekte, erken teşhis ve eğitimi çok önemli kılmaktadır. Erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalık olan kalın bağırsak kanserlerinde tarama programlarının uygulanması ile söz konusu hastalığın görülme sıklığı ve ölüm oranı üzerinde çok olumlu kazanımlar sağlandığı yapılan birçok çalışma ile ortaya konmuştur” diye konuştu.

Erken teşhisin önemine değinildi

“Ülkemizde kanser taramalarının yapılması ve dolayısıyla kanser vakalarına bağlı ölümleri azaltmak amacıyla Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenmiştir” diye açıklayan Doğru; “50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Akabinde GGT pozitif olan kişiler uygun standartlarda kalite kriterlerine göre teşhis merkezlerimize yönlendirilmektedir. Kalın bağırsak kanseri, tümörün bulunduğu bağırsak bölgesine göre farklı belirtiler gösterebilir fakat hiçbir belirti vermeden de oluşabilir. Belirti göstermesi durumunda bulunduğu bölgeye göre farklı şikayetlere sebep olur. Belirtilerin silik olması, sinsi ilerleyişi sebebiyle tarama programları özellikle önem arz eder. Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” diye konuştu.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş