Orman Yangınlarına Karşı Eko-Kit Projesi: Köyceğiz-Gökova Hattında Yeni Bir Yaklaşım

2021'de Türkiye'de meydana gelen büyük orman yangınları, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan benzer olaylarla birlikte, orman yangınlarının önlenmesine dair çalışmaların önemini artırdı.

5917

2021 yılında Türkiye'de yaşanan büyük orman yangını, ülke genelinde orman yangınlarına karşı önlemler almayı zorunlu hale getirdi. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde artış gösteren bu tür felaketler, hem ulusal hem de uluslararası kuruluşların desteğini artırarak bu alanda yapılan çalışmaları ön plana çıkardı.

WWF Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) orman yangınları risklerini azaltmak ve olası yangınlara karşı hazırlıklı olabilmek hedefiyle başlattığı Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı devam ediyor.

Fırsat Eşitliği ve Sürdürülebilir Gelecek Derneği (FESGDER)’in Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı kapsamında 2023 yılında yürütmeye başladığı “Orman Yangınlarını Önlemek İçin Bir Eko-Kİt: Köyceğiz- Gökova Hattında Doğal Ormanları Korumanın ve Orman Yangınları İle Mücadelenin Yerel Bilgi ve Pratikleri Projesi”, 2021 yılında Muğla’da gerçekleşen büyük orman yangını ve sonrasında özellikle insan kaynaklı yangınların önlenmesi amacını taşıyor.

Projede Köyceğiz-Gökova hattında saha çalışmaları gerçekleştirilerek yerel halktan, sivil toplum kuruluşlarından ve kamu kurum kuruluşlarından yangınların önlenmesi için kullandıkları yerel pratiklere dair veriler toplanarak katlanabilir harita formatında bir Eko-Kit üretildi. Eko-Kit’lerin bölgeye dağıtımı gerçekleştirildi.

Uygulanan projenin toplumsal farkındalığı artırmasının yanı sıra orman yangınları ve diğer afetler konusunda gelecekte geliştirilecek projeler için çerçeve bir çalışma olması hedefleniyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş