Özkurnaz, süt üreticisinin sorunlarını anlattı

Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt fiyatlarının pek çok bölgede 1 Ağustos tarihinden itibaren 1 TL gerileyerek 15 liraya düşürülmesinin çiftçiyi mağdur ettiğini kaydetti. Özkurnaz; Rekabet Kurulu’nun çiftçileri denetlediği gibi süt sanayicisini de denetlemesi gerektiğine dikkat çekti.

1149

Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, A Haber canlı yayınında Vedat Sezer’in sorularını yanıtladı. Süt fiyatlarının pek çok bölgede 1 Ağustos tarihinden itibaren 1 TL gerileyerek 15 liraya düşürülmesi, üreticinin tepkilerini toplamıştı. Geçtiğimiz haftalarda Rekabet Kurulu, Çanakkaleli süt üreticilerini denetlemiş ve süt sanayicisini denetlememiş olması tartışmalara neden olmuştu. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Özkurnaz; ilgili bakanlıkları göreve çağırarak, “Birliklerimiz iki-üç ay önce Rekabet Kurulu gelince kimsenin sesi çıkmaz oldu. Korku ve baskıyla tarımı nereye vardıracağız? Bunu irdelememiz lazım. Rekabet Kurulu şikayet üzerine Çanakkaleli çiftçiye, bize gelebiliyorsa, sanayiciye muhakkak bakılmalı. Bunu irdelememiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Sanayicinin bilinçli olarak fiyatları geri çekmesinin fırsatçılık olduğunu kaydeden Özkurnaz, “Sanayicinin fırsatçı tarafı, bilinçli olarak fiyatların geriye çekilmesi konusunda bilinçli harekettir. Süt fiyatlarının ‘biz tüketemiyoruz’ diyerek düşürülemesi ancak sanayicinin ürünü mamul hale getirip pazara çıkartmasından üreticiye düşen pay yok. Üreticinin süt fiyatları geriye çekilmiş oluyor” dedi.

“Sütte ciddi bir sıkıntımız var” sözlerine dikkat çeken Özkurnaz, “Büyük sanayiciler kendi aralarında uzlaşma ve anlaşma yapıyor. Ulusal Süt Konseyi’nin içinde sanayicilerin olduğu kadar da birkaç üretici ve Tarım Bakanlığımızın yetkilileri mevcut. Üreticimizin hangi şartta hayvancılığı yaptığı, sürdürülebilirliği ne kadar yapacağının soru işareti olduğu bir süreci yaşıyoruz” diye belirtti.

Hayvanları beslemek için üreticinin köylerden saman aldığını hatırlatan Özkurnaz, bu yıl buğday ve arpa hasat döneminde; kimsenin saman almadığını kaydetti. Hayvancılığın her geçen gün azaldığına dikkat çeken Başkan Özkurnaz, “Köylerden kimse hasat almamaya gayret gösteriyor. Özellikle saman toplanmadı. Bu sene herhangi bir talep oluşmadı. Hayvancılıktan insanların elini çekmesi anlamına geliyor” dedi.

Başkan Özkurnaz sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Dana etinin kesimi 350 liraydı. Kıyma fiyatının 600-650 liralara çıktığını gördük. Bugünde baktığımızda hayvan eti fiyatlarının 320 liraya düştüğünü; eylül ayında da ise 270 liraya düşebileceğini düşünüyorlar. Hem Tarım ve Orman Bakanımız hem de Ticaret Bakanımızın tedbir alması gerekir. Geçmişte sütün litresine 16 lira diyecektik, bize nasıl Rekabet Kurulu geldiyse; çiftçinin temsilcisi olarak bizim ifademizi alma gereği duyduysa; Rekabet Kurulu sadece çiftçiye mi görevli? Yoksa sanayiciye de var mı? Bakanlık tarafından sanayiciye yönelik somut adım yok. Sanayiciyi irdelemek lazım. Onlar dilediği anda dilediği şekilde karar verme hakkını kendilerinde görüyorlarsa bizde üreticiler ve üreticilerin temsilcisi olarak istediğimiz gibi tavır koyma hakkına sahibiz.”

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş