Patican Hakları Koruma Derneği “Sessiz kalmak, onaylamaktır!

Kamuoyunda büyük tepkilere yol açan “sokak hayvanlarının uyutulması” yasa tasarısına tepkiler devam ediyor. Çanakkale Patican Hakları Koruma Derneği, Cumhuriyet Meydanı önünde basın açıklaması gerçekleştirerek “Lütfen kanunlardan gelen yükümlülüklerinizi sahiplenip kamu vicdanını rahatlatınız” dedi.

638

Türkiye’de hayvanseverler tarafından tepki gören “sokak hayvanlarının uyutulması” yasa teklifi tartışmalar yaratmaya devam ediyor. Hayvanseverler, sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirirken, Türkiye’de basın açıklamaları düzenleniyor. Çanakkale’den bir tepki daha Patican Hakları Koruma Derneği’nden geldi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasında sokak köpekleri ile ilgili çıkarılması planlanan yasa hakkındaki görüşlerini ve beklentilerini kamuoyuna duyurdu.

“Hayvanları Koruma Kanunun kabul edildiği tarihten bugüne 20 yıl geçti”

Kamuoyuna sunulması beklenen yasa teklifinin, ihmaller yüzünden ortaya çıktığını söyleyen Patican Hakları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gül Çetin “Söz konusu yasanın çıkarılması için gösterilen gerekçeler, bu konudaki yasal ve sosyal yükümlülüklerini yerine getirmeyen kurumların ihmali ile ortaya çıkmıştır. Hayvanları Koruma Kanunun kabul edildiği 24 Haziran 2004 tarihinden bu güne 20 yıl geçmiştir. Bu 20 yıl süresince, Hayvanları Koruma Kanunu'nun emrettiği yükümlülükler yerine getirilmiş olsaydı, bu gün zaten burada toplanmamıza gerek kalmazdı” sözlerine yer verdi

“Böyle bir kanunun çıkma olasılığını kabul etmiyoruz”

Sokak köpeklerinin nüfusu geçtiğimiz yıllarda atsa bile, çok daha fazlasının belirli sebeplerle öldürüldüğünü söyleyen Başkan Çetin “Kaybedilen bu yıllar boyunca, sokak köpeklerinin nüfusu, evet, dikkate değer seviyede artmıştır. Ancak yetersiz beslenme, hastalıklar, kazalar ve bilinçli öldürülmeleri gibi sebepler ile zaten belki de çok daha fazlası, hayatını kaybetmiştir. Bizler, bu hayvanların üremelerinin kontrol edilmesi ve sağlıklı bir hayat yaşamaları için gayret gösteren hayvanseverler, bunun için tüm kamu kurumlarından destek beklerken, bu kamu kurumlarının koordineli ve birlikte çalışmasını isterken, bu gün konuşulan içeriği ile böyle bir kanunun çıkma olasılığını kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Hayvanları Koruma Kanunu'nun 17’nci maddesine yer verildi

Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17’nci maddesinde, sokak hayvanlarının kayıt altına alınmasının zorunluluk olduğunu söyleyen Çetin “Hayvanları Koruma Kanunu'nun 17’nci maddesi, yerel yönetimlere sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması yükümlülüğünü getirmiştir. 9 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren Ek Madde 1’de, Büyükşehir Belediyelerine ve il Belediyelerine, hayvan bakım evleri kurma ve bu bakım evlerinde kısırlaştırma yapma yükümlülüğü getirmiş, Bakanlığın bu kapsamdaki köpek kısırlaştırmalarına her türde yardımda bulunacağı kanunda yazılmıştır” diye konuştu.

“Belediyeler yükümlülüklerini yere getirmemiştir”

Geçen 3 yıl boyunca, Belediyelerin, yükümlülüklerini yerine getirmemek için tatmin edici adımlar atmadığının altını çizen Başkan Çetin “Geçen 3 yıl boyunca, Belediyeler bu konudaki yükümlülükleri için tatmin edici adımlar atmamış, kurumlar arasında iş birliği geliştirilmemiştir. Hal böyle iken, gelinen noktada çözüm olarak basına sızan seçenek, vicdanen asla ve asla kabul edilemez” cümlelerine yer verdi.

“Kamu vicdanı rahatlatılabilir”

Sokak köpeklerine yönelik çözüm önerisi olarak sunulan sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına değinen Başkan Çetin “İlgili makamlar kısırlaştırma ile problemin çözülemeyeceğini, çok zaman alacağını ve yüksek maliyetli olacağını ifade etmektedirler. Bugün sosyal medyada sıkça ifade edildiği gibi, bu uygulamalara bütçe yaratmak için, çok cüzi oranlarda ilave vergiler çıkarılabilir. Bu vergiler merkezi hükümet veya Belediyeler vasıtası ile toplanabilir. Bu vergilerden elde edilecek gelir, Anayasanın 56’ncı maddesinde yazıldığı gibi herkesi, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşatmak için kullanılacaktır. Bu vergilerden elde edilecek gelirlerin, amacı ile uyumlu kullanılıp kullanılmadığı, Sayıştay tarafından düzenli olarak kontrol edilip, kamu vicdanı rahatlatılabilir” sözlerini kullandı.

“Kısırlaştırma en kolay ve hızlı seçenektir”

Kısırlaştırılmanın en kolay ve hızlı seçenek olduğunu dile getiren Çetin “Problemin kısırlaştırma ile çözülmesi en kolay ve hızlı seçenektir. Çanakkale kırsalında sokak köpeklerinin kısırlaştırılması için uygulanan sosyal sorumluluk projelerinde paydaş olmuş bir dernek olarak, bunun son derece uygulanabilir ve etkili bir çözüm olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Söz konusu projede kısırlaştırılan köpeklere uyanana kadar refakat edilmiş, narkozda oldukları süreçte, diğer köpekler tarafından zarar görmelerine izin verilmemiştir” diye konuştu.

“Sorun bir yıl içinde çözülebilmektedir”

Çanakkale genelinde, sokak köpekleri popülasyonuna değinen ve sorunun bir yıl içerisinde çözülebileceğini söyleyen Başkan Çetin “Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre şehir nüfusunun yüzde 4-5 arasında hayvan popülasyonu olabilmektedir. Bunu Çanakkale özelinde değerlendirirsek, şehir nüfusumuz 570 bin 500 kişidir. Muhtemel köpek popülasyonunu 28 bin 525 olarak hesaplayabiliriz. Her ay 20 iş günü mesaide, günde 10 köpek, 12 ay boyunca merkez dahil tüm ilçelerde kısırlaştırılsa, ulaşılan rakam 28800 olmaktadır. Yani bu konuda seferberlik seviyesinde bir çalışma yapılsa, ütopikte gözükse sorun bir yıl içinde çözülebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Daha az iş yükü ile bir yıl içinde üremenin tamamen önüne geçilebilecektir”

Sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasında erkek köpeklerden başlamanın daha uygun bir çözüm olacağını söyleyen Çetin “Kısırlaştırma uygulaması erkek köpekler için, dişi olanlara nazaran daha kolay, üçte biri gibi kısa bir sürede, dörtte biri gibi bir maliyetle yapılabilmekte, ameliyat sonrası sağlık riski daha az olmaktadır. Bu kısırlaştırma seferberliğinde önceliği erkek köpeklere verirsek ve bunu da popülasyonun yarısı kabul edersek, daha az bir iş yükü ve maliyet ile bir yıl içinde üremenin tamamen önüne geçilebilecektir. Ve en önemlisi, kısırlaştırılmış erkek köpeklerin davranışları değişmekte, daha uyumlu ve uysal olmaktadırlar. Çok sınırlı sayıda da olsa, agresifliği devam eden köpeklerde, gayet tabii ki barınaklarda rehabilite edilebilir. Erkek köpeklerin kısırlaştırılması ile kızgınlıktaki dişilerin arkasında gezen ve insanları da ürküten kalabalık erkek gruplarda olmayacaktır” cümlelerine yer verdi.

“Cumhuriyeti Belediyelerinin Başkanlarını gereğini yapmaya devam ediyoruz”

Duymak istediklerinin gerçek bir çözüm olduğunu söyleyen Patican Hakları Koruma Derneği Başkanı Çetin “Her şey bu kadar açık ve berraktır. Bizim ihtiyacımız olan, sessizce kanunun çıkmasını bekleyen değil, ‘Bu işin finansını sağlamak için gerekli kanunları çıkarın, biz bu problemi ilgili kamu kurumları ile koordineli çalışıp 1-2 sene içinde çözeriz’ diyerek konuya müdahil olacak Türkiye Cumhuriyeti Belediyelerinin Başkanlarının seslerini duymaktır. Burada sizlerin de şahitliğinde, tüm Türkiye Cumhuriyeti Belediyelerinin Başkanlarını gereğini yapmaya davet ediyoruz. Lütfen kanunlardan gelen yükümlülüklerinizi sahiplenip kamu vicdanını rahatlatınız. Sessiz kalmak, onaylamaktır” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş