Rahim ağzı kanseri belirtilerine dikkat!

Biga Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Güneş YÜCEL, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı'nda uyarılarda bulundu.

336

Biga Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Güneş YÜCEL, Ocak ayı boyunca kutlanan "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Yücel, rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) hakkında halkın farkındalığının artırılması gerektiğini belirterek, erken teşhis ve korunma yöntemlerinin önemine dikkat çekti.

Dr. Yücel, rahim ağzı kanserinin, rahmin alt kısmında yer alan rahim ağzında meydana gelen ve çoğunlukla HPV (Human Papilloma Virüsü) kaynaklı uzun süreli enfeksiyonlar sonucunda gelişen bir kanser türü olduğunu belirtti. Dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri vakasının tanı aldığını vurgulayan Yücel, bu kanserin genellikle 50 yaş civarında ortaya çıktığını ancak son yıllarda genç kadınlarda da görüldüğünü ifade etti.

HPV virüsü ve rahim ağzı kanseri riski

Dr. Koray Güneş Yücel, rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamının HPV virüsüyle ilişkili olduğunu söyledi. HPV virüsünün, çoğu kadın için herhangi bir belirti göstermediğini ancak bazı virüs tiplerinin bağışıklık sistemi tarafından yenelemeyip kanser gelişimine yol açabildiğini belirtti. "HPV virüsünden korunmak için düzenli sağlık kontrolleri ve taramaların yapılması, hastalığın erken dönemde tespit edilmesine ve tedavi başarısının artmasına yardımcı olmaktadır" diyen Dr. Yücel, önlemler almanın hayati önem taşıdığını vurguladı.

Rahim ağzı kanseri belirtileri

Rahim ağzı kanserinin erken aşamalarında belirgin bir belirti olmamakla birlikte, ilerleyen dönemlerde cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinal kanama, regl dönemlerinde anormal kanama, menopoz sonrası vajinal kanama, kokulu vajinal akıntı ve pelvik bölgede ağrı gibi semptomlar görülebilir. Dr. Yücel, "Bu belirtiler fark edildiğinde hemen bir uzmana başvurulması, hastalığın erken teşhisi için önemlidir" diyerek, her 100 kadından en az 2'sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalandığını hatırlattı.

HPV Testi ve Pap Smear testi ile erken tarama imkanı

Dr. Yücel, günümüzde rahim ağzı kanserini önlemek veya erken tespit etmek amacıyla yaygın olarak kullanılan iki tarama testi olan HPV testi ve Pap smear testinin büyük önem taşıdığını söyledi. Bu testlerin basit, ağrısız ve kısa sürede yapılabilen işlemler olduğunu belirten Yücel, her 30-65 yaş arasındaki kadına 5 yılda bir bu testlerin yapılmasını önerdi. Ayrıca, bu testlerin, Toplum Sağlığı Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ücretsiz olarak sunulduğunu da sözlerine ekledi.

Erken teşhis ve korunmanın önemi

Dr. Yücel, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edildiğinde çok basit yöntemlerle tedavi edilebileceğini ve hatta günübirlik bir işlemle tedavi edilebileceğini belirtti. Ancak, hastalık ilerlediğinde ölümcül sonuçlar doğurabileceği için farkındalık ve erken taramanın hayati olduğunu vurguladı. "30 yaşını geçmiş her kadının düzenli olarak 5 yılda bir tarama yaptırması, kanserin önlenmesi ve erken tespiti için kritik önemdedir" dedi.

Serviks kanseri farkındalık ayı vesilesiyle, Op. Dr. Koray Güneş Yücel, tüm kadınları sağlıklarını ihmal etmemeye ve düzenli sağlık kontrollerine önem vermeye çağırdı. Erken teşhisle büyük bir oranda önlenebilecek bu hastalığın, basit testlerle tespit edilmesinin ve tedavi edilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş