Resmi Gazete'de Bugün Neler Var? 9 Şubat 2024 Tarihli Resmi Gazete Kararları

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, muhasebat genel müdürlüğü genel tebliği, anayasa mahkemesi kararları ve çeşitli ilanlar yer aldı. İşte Resmi Gazete'de bugün neler var 9 Şubat 2024 konusunda detaylar...

777

Resmi Gazete, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi yayın organıdır. Resmi Gazete'de, yasama, yürütme ve yargı organlarının karar, kanun, yönetmelik, tebliğ, ilan ve benzeri belgeleri yayınlanır. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısı, 9 Şubat 2024 tarihli ve 31798 sayılıdır. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, muhasebat genel müdürlüğü genel tebliği, anayasa mahkemesi kararları ve çeşitli ilanlar yer almaktadır. Bu belgelerin içeriği ve önemi hakkında bilgi vermek için Resmi Gazete'de bugün neler var 9 Şubat 2024 konusunu ele alacağız.

Yönetmelik

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan yönetmelik, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliktir. Bu yönetmelikle, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliği usul ve esaslarında bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler, personelin kariyer gelişimine, motivasyonuna ve verimliliğine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Yönetmelikte yapılan değişiklikler şunlardır:

- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.
- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir.
- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına katılabilmek için, adayların belirli bir hizmet süresini tamamlamış olması, belirli bir eğitim düzeyine sahip olması, belirli bir performans puanına ulaşmış olması ve belirli bir disiplin cezası almamış olması gibi şartlar aranacaktır.
- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında başarılı olan adaylar, tercihleri doğrultusunda boş bulunan kadrolara atanacaktır.

Tebliğ

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan tebliğ, Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 87) (Parasal Sınırlar) dır. Bu tebliğle, kamu idarelerinin bütçe uygulama işlemlerinde uygulanacak parasal sınırlar güncellenmiştir. Bu güncelleme, kamu mali yönetiminde etkinlik, verimlilik ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun olarak bütçe uygulama işlemlerinin kolaylaştırılmasını ve hızlandırılmasını hedeflemektedir. Tebliğde belirlenen parasal sınırlar şunlardır:

- Kamu idarelerinin, bütçe kanununda öngörülen ödeneklerin %10'unu aşmamak kaydıyla, harcama birimleri arasında ödenek aktarımı yapabilmesi için, aktarılan ödeneğin 100 bin TL'yi geçmemesi gerekmektedir.
- Kamu idarelerinin, bütçe kanununda öngörülen ödeneklerin %5'ini aşmamak kaydıyla, harcama birimleri arasında ödenek aktarımı yapabilmesi için, aktarılan ödeneğin 50 bin TL'yi geçmemesi gerekmektedir.
- Kamu idarelerinin, bütçe kanununda öngörülen ödeneklerin %3'ünü aşmamak kaydıyla, harcama birimleri arasında ödenek aktarımı yapabilmesi için, aktarılan ödeneğin 25 bin TL'yi geçmemesi gerekmektedir.
- Kamu idarelerinin, bütçe kanununda öngörülen ödeneklerin %1'ini aşmamak kaydıyla, harcama birimleri arasında ödenek aktarımı yapabilmesi için, aktarılan ödeneğin 10 bin TL'yi geçmemesi gerekmektedir.

Anayasa Mahkemesi Kararları

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan anayasa mahkemesi kararları, anayasa mahkemesinin bireysel başvuru yoluyla incelediği ve karara bağladığı üç dosyaya ilişkindir. Bu kararlar, anayasanın temel hak ve özgürlüklerle ilgili hükümlerinin yorumlanması ve uygulanması açısından önem taşımaktadır. Kararların özetleri şöyledir:

Anayasa Mahkemesinin 1/11/2023 Tarihli ve 2019/6744 Başvuru Numaralı Kararı: Başvurucu, avukatlık mesleğini icra ederken, müvekkilinin tutuklanmasına itiraz ettiği için hakim tarafından hakaret suçundan cezalandırıldığını, bu durumun ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini iddia etmiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir. Mahkeme, başvurucunun sözlerinin, avukatlık mesleğinin icrası sırasında, yargılama konusu olayla ilgili olarak, yargısal makamlara yöneltilen eleştirel nitelikteki ifadeler olduğunu, bu ifadelerin, yargısal makamların saygınlığına yönelik bir saldırı olarak değerlendirilemeyeceğini, başvurucunun cezalandırılmasının, avukatların mesleklerini özgürce yapmalarını engelleyebileceğini belirtmiştir. Mahkeme, başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edilmediğine karar vermiştir. Mahkeme, başvurucunun, hakim tarafından cezalandırılmasına karşı, kanun yollarının etkin bir şekilde açık olduğunu, başvurucunun, ceza mahkemesine itiraz ettiğini, ancak itirazının reddedildiğini, bu durumun, başvurucunun adil yargılanma hakkını ortadan kaldırmadığını ifade etmiştir.

Anayasa Mahkemesinin 18/10/2023 Tarihli ve 2019/22870 Başvuru Numaralı Kararı: Başvurucu, iş yerindeki bir tartışma sonucunda, işvereni tarafından işten çıkarıldığını, işten çıkarılma gerekçesinin haklı olmadığını, işe iade davası açtığını, ancak davanın reddedildiğini, bu durumun mülkiyet hakkını ihlal ettiğini iddia etmiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir. Mahkeme, başvurucunun, iş sözleşmesinin feshedilmesinin, mülkiyet hakkının koruma alanına girdiğini, işten çıkarılma gerekçesinin, işverenin keyfi bir kararı olduğunu, işe iade davasının, yargılama sürecinde gecikmeler yaşandığını, başvurucunun, işten çıkarılmasının, işverenin işletmesinin işleyişini bozacak nitelikte bir davranış olmadığını tespit etmiştir.

Anayasa Mahkemesinin 18/10/2023 Tarihli ve 2020/34559 Başvuru Numaralı Kararı: Başvurucu, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle, terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırıldığını, bu durumun ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini iddia etmiştir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir. Mahkeme, başvurucunun paylaşımının, terör örgütünün şiddet eylemlerini meşrulaştıran, öven veya teşvik eden bir içerik taşımadığını, ancak terör örgütünün amblemini ve sloganını içerdiğini, bu nedenle, başvurucunun paylaşımının, terör örgütü propagandası yapmak suçunun unsurlarını oluşturduğunu belirtmiştir. Mahkeme, başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini, çünkü başvurucunun, savunma hakkının kısıtlandığını, delillerin eksik toplandığını, gerekçeli kararın yeterli olmadığını tespit etmiştir.

İlanlar

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan ilanlar, yargı ilanları, artırma, eksiltme ve ihale ilanları ve çeşitli ilanlar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bu ilanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının, vatandaşların ve özel sektörün ilgisini çekebilecek nitelikteki duyuruları içermektedir. İlanların bazıları şunlardır:

Yargı ilanları: Bu bölümde, yargı organlarının verdiği kararların, tebliğ edilemediği veya tebliğ edilmesine rağmen süresinde itiraz edilmediği durumlarda, ilgililere duyurulması amacıyla yayınlanan ilanlar yer almaktadır. Örneğin, boşanma, miras, velayet, tapu iptali, icra takibi gibi konularda verilen kararların ilanları bu bölümde bulunmaktadır.

Artırma, eksiltme ve ihale ilanları: Bu bölümde, kamu kurum ve kuruluşlarının, mal ve hizmet alımı, yapım işleri, arsa satışı, kiralama, devir, tasfiye gibi konularda yaptığı veya yapacağı artırma, eksiltme ve ihale işlemlerine ilişkin ilanlar yer almaktadır.

Çeşitli İlânlar

T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri

(HABER MERKEZİ)
Paylaş