Şeker Bayramı’nın Tatlı Sırrı: Ramazan Bayramı Neden Böyle Anılıyor?

Türkiye’de ve birçok İslam ülkesinde “Şeker Bayramı” olarak da bilinen Ramazan Bayramı’nın bu ismi almasının ardında yatan ilginç gerçekler ve tarihi bir okuma hatası yatıyor.

1277

Ramazan Bayramı, İslam dünyasında manevi bir coşkuyla kutlanan müstesna günlerden biridir. Peki, bu özel günlerin “Şeker Bayramı” olarak da anılmasının ardındaki hikaye nedir? Peki, neden bu tatlı isim? İşte, Ramazan Bayramı'nın neden "Şeker Bayramı" olarak anıldığının sırrını çözen detaylar!

Şeker Bayramı Ne Demek, Nereden Geliyor?

Şeker Bayramı’nın Kökeni:

Ramazan Bayramı, Türkiye’de ve birçok İslam ülkesinde “Şeker Bayramı” olarak da bilinir. Ancak bu isim neden kullanılıyor? Aslında, “Şeker Bayramı” ifadesinin kullanılmasının sebebi, çocuklara bayramda harçlıkla birlikte mendil ve şeker verilmesi olarak gösterilse de, gerçek biraz daha farklı.

Bir Okuma Hatasının Sonucu:

Osmanlı döneminde Ramazan Bayramı’na “Iyd-ı Fıtır” denirdi. “Fıtır” kelimesi, “Şükür sadakası” anlamına gelirken, Arap alfabesiyle yazılan Osmanlı Türkçesinde sesli harfler kullanılmadığı için “şükür” kelimesi bazen “şeker” olarak okunmuş ve zamanla bu kullanım yaygınlaşmıştır

Ramazan Bayramı’nda Neden Şeker Dağıtılır?

Bayram Geleneği ve Şeker: Ramazan Bayramı’nda şeker dağıtılmasının geleneği, bayram sevincini tatlı bir şekilde paylaşmak ve özellikle çocukları sevindirmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu gelenek, bayramın “Şeker Bayramı” olarak anılmasını daha da pekiştirmiştir.

Ramazan Bayramı’nın Diğer Adları

Şükür Bayramı Olarak Bilinir mi?

Evet, Ramazan Bayramı’na bazen “Şükür Bayramı” da denir. Bu, oruç ve diğer ibadetlerin yerine getirilmesinin ardından Allah’a şükredilen bir bayram olması sebebiyledir.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş