Tüberküloz Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir!

Çan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Dr. Cansu Kocakabak, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası'nda tüberkülozun önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu vurguladı.

1083

Çan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Cansu Kocakabak, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında toplumu tüberküloz hakkında bilgilendirdi. Tüberkülozun solunum yollarından damlacık enfeksiyonu ile bulaşan bir hastalık olduğunu hatırlatan Dr. Kocakabak, erken tanının önemine vurgu yaptı.

Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası'nın Amacı Her yıl Ocak ayının ilk pazar günü başlayan "Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası"nda, tüberküloz hakkında toplumun bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Bu hafta, solunum yoluyla bulaşan mikrobik hastalık olan tüberküloza dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için düzenleniyor.

“Unutmayın ki tüberküloz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır”

Dr Kocakabak yaptığı açıklamada, “Ülkemizde her yıl, Ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftada, toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir. Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz, solunum yollarından damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Uzun süren öksürük, balgam, gece terlemesi, kilo kaybı gibi şikayetleri olan hastaların erken tanı ve tedavi için Göğüs hastalıkları uzmanı hekimlerine başvurması gereklidir. Unutmayın ki tüberküloz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.

"DSÖ Avrupa Bölgesi Tüberküloz Eylem Planı 2023-2030 uygulamaya konmuştur"

Birleşmiş Milletlerin 2023 yılına kadar tüberküloz hastalığını bitirme hedefinde odluğunu belirten Kocakabak, “Tüberküloz hastalığı hastayı, ailesini ve çevresini etkilemesinin yanı sıra uzun tedavi sürecinin yol açtığı tedavi uyumsuzluğu ve yıkıcı maliyetler sebebiyle biyopsikososyal bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Tüberküloz ile küresel olarak mücadele edebilmek amacıyla; Birleşmiş Milletler, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birini 2030 yılına kadar tüberküloz hastalığını sona erdirmek olarak belirlemiş, DSÖ de Küresel Tüberkülozu Bitirme (End TB) Stratejisi çerçevesinde ülkemizi de kapsayan DSÖ Avrupa Bölgesi Tüberküloz Eylem Planı 2023-2030 uygulamaya konmuştur” sözlerine yer verdi.

“Veremsiz bir Türkiye!”

Kocakabak sözlerine şu şekilde devam etti, “Ülkemiz, Tüberkülozu Bitirme Stratejisini benimsemiş olup uzun yıllardır başarıyla yürüttüğü Ulusal Tüberküloz Kontrol Programını uygulamaya devam etmektedir. Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarımız tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır. Hastaların tedavisini düzenli olarak sürdürmek ve tamamlanmasını sağlamak amacıyla Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Geldiğimiz süreçte, programımızın nihai hedefi ‘Veremsiz bir Türkiye’ olup bu hedefe ulaşabilmesi için; Bebeklere BCG aşısının zamanında yaptırılması, Bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması, Uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi, Tüberküloz hastası ve temaslılarının, ilaçlarını, sağlık personelinin gözetiminde ve düzenli bir şekilde kullanmaları oldukça önemlidir.”

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş