Uzmanlardan sömestr tatili uyarısı: Virüs tatile çıkmıyor

Sömestr tatili başladı ama virüsler dinlenmiyor. Çocuklar ve 65 yaş üstü bireyler için riskli dönem devam ediyor. Bu konuda uyarılarda bulunan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Alper Şener, tatil periyotlarında iyileşme sürecinin uzayabileceğini belirtti. Prof. Dr. Şener, “Kaplıca ya da kış tatili gibi yerlere gideceksek, enfekte olmamak için dikkatli olmalıyız. Büyükleri ziyaret ederken de, boğaz ağrısı, üşüme titremesi, öksürüğü olan çocukları yanımızda bulundurmamalıyız. Eğer götürmek zorunda kalırsak, hem kendimizin hem de büyüklerimizin maske takmasını sağlamalıyız” dedi.

1161

Sömestr tatili başladı, pek çok aile çocuklarıyla birlikte tatil planları yapıyor. Ancak uzmanlar, tatil yaparken sağlığa dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, tatilde enfeksiyon riskinin yüksek olduğunu belirtiyor. Şener, özellikle çocuklar ve 65 yaş üstü için riskli dönemin devam ettiğini söylüyor.

Prof. Dr. Şener, kış tatili, kar alanları ve kaplıca tatillerinin yoğun olması, kapalı alan, buhar, nem riski, bulaş riski açısından yüksek taşıdığını ifade ederek,“Virüs tatile çıkmıyor. Özellikle büyükleri ziyaret edeceksek, enfekte, boğaz ağrısı, üşüme titremesi, öksürüğü olan çocukları büyüklerimizin yanına götürmemek gerekiyor. Götüreceksek eğer mutlaka iki tarafında maske takması gerekiyor” dedi.

"Çocuklar tam iyileşme dönemini atlatmadı"

Prof. Dr. Şener, çocukların tatilde iyileşme sürecini tamamlamaları gerektiğini, aksi takdirde tekrar enfekte olabileceklerini veya bakteriyel enfeksiyonlara yakalanabileceklerini kaydediyor. Şener, “Çocuklar tam iyileşme dönemini atlatmış, ateşi düşmüş, kuru öksürüğü, burundaki akıntı ve tıkanıklık kaybolmuşken yeniden bu tip tatillerin iyileşme dönemi içerisinde tekrar enfekte, hastalık kapmaya zemin hazırlayıcı bir periyot. Bu açıdan da iyi değerlendirmek lazım. İdeali çocuk hastalığı atlattıktan birkaç hafta geçtiyse herhangi bir tehlikeli dönem yok. Hastayken, enfekteyken tatile çıkarmak doğru değil. Çünkü gittiğiniz yerde diğer çocukları ve tatilde olan diğer kişileri enfekte etmiş olacaksınız” şeklinde konuşuyor.

"Buhar tedavisi gerekli"

Prof. Dr. Şener, tatilde özel önlem olarak buhar ve nem dengesine dikkat edilmesi, solunum sıkıntısı ve nefes darlığı olanların hekime başvurması gerektiğini de hatırlatıyor. Şener, “Bir hekim kontrolüne girip solunum seslerinde bir daralma, iyice havalanma bozukluğu varsa, bu havalanma bozukluğuyla birlikte erken dönemde nefes yollarını açıcı buhar tedavisi gerekiyor. 65 yaş üstünde ve çocuklar da biliyoruz ki, buhar tedavisinde geciktiğiniz zaman ciddi solunum sıkıntısı devam eden hastalıklar ve astım benzeri kronik tablolarla karşı karşıya kalınabiliyor” diyor.

(İHA)
Paylaş