Acı filizler 30 – 40 liradan alıcı buluyor

Çanakkale bölgesinde, özellikle Çan, Yenice, Bayramiç, Ayvacık ve Biga ilçelerinde; Balıkesir'in de Gönen, Bandırma, Havran ve Edremit ilçelerinde, yöre halkı tarafından "Acı Filiz" olarak bilinen yabani kuşkonmazların toplanmasına başlandı.

1827

Ülke genelinde ise özellikle Trakya, Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgesinde birçok vatandaş tarafından yabani kuşkonmaz, sarmaşık, izvinye, avronies ve acı ot diye de tanınan “Acı Filizlerin” sadece taze olan uç kısımlarının hiç bıçak değdirmeden elle kopartılarak toplandığını kaydeden yöre halkı, “Acı filizlerin taze kısımlarını kullanmak gerekiyor. Zaten kullanılmaması gereken diğer tarafları daha esnek olduğundan uğraşsanız da esniyor ve elle kırılmıyor. Acı filizleri sadece kavurup yumurta kırabileceğiniz gibi isterseniz acısını biraz hafifletmek için içine incecik kıydığınız pırasaları veya sarımsakları da ekleyerek kavurabilirsiniz” diyerek pişirilip yenildiğini söylüyorlarlar.

Yılda birkaç kez tüketilmesi faydalı

Bazı bölgelerde “Sarmaşık Otu” olarak da adlandırılan “Acı Filiz sezonunun” bahar aylarından çıkıp yaza girilmesiyle sona erdiğini de ifade eden yöre halkı, “Belli dönem yabani olarak dağlarda çalı diplerinde çıkan ve acı olduğu için pek tercih edilmeyen acı filizin yılda birkaç kez tüketilmesi çok faydalı. Bildiğimiz kadarıyla acı filiz tansiyon ve kolestrol hastalarına sıklıkla öneriliyor. Acı filizin aynı zamanda lösemi ile beraber birçok kanser çeşidine karşı hastalıklı hücrelerin iyileşmesine katkı sağladığı; bağışıklık sistemini güçlendiren, nefes darlığını gidermede de yardımcı olup böbrek taşının düşürülmesinde önemli rolü bulunduğu söyleniyor” dediler. Acı filizin bir bağı yerel köy pazarlarında 30-40 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş