Bir başkanın ardından: Ülgür Gökhan 22 yılı anlattı

Çanakkale’nin 22 yıllık belediye başkanı Ülgür Gökhan, ‘Veda değil Vefa’ buluşmasında duygusal bir veda konuşması yaparak, görev süresince gerçekleştirdiği kentsel gelişim projelerini ve toplum için yaptığı çalışmaları paylaştı. Çanakkaleliler ve şehrin önde gelen temsilcileri, bu anlamlı vedada Gökhan’a desteklerini ve takdirlerini sundu.

1243

22 sene boyunca Çanakkale Belediye Başkanlığı yapan Ülgür Gökhan, önümüzdeki yerel seçimlerde tekrar aday olmayacağı için 'Veda değil Vefa' buluşmasında Çanakkaleliler ile bir araya geldi. Gökhan'ın 22 sene süren belediye başkanlığı sürecinde yaptığı çalışmaları anlattığı ve veda konuşması gerçekleştirdiği buluşmada duygusal anlar yaşandı. Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası Kültür Merkezi’nde düzenlenen buluşmaya, Çanakkalelilerin yanı sıra; Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, CHP il ve ilçe eski ve yeni başkanları, ilçe belediye başkanları, siyasi partiler ile şehirdeki STK'ların temsilcileri, belediye çalışanları, iş insanları ve basın mensupları katılım sağladı.

Buluşma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 22 yıllık belediye başkanlığı ve 40 yıllık siyasi kariyerini özetleyerek, siyasetin hayatında önemli bir yer tuttuğunu ve toplum yararına çalıştığını belirtti. Kendi dönemlerinde kullanılan seçim sloganlarına değinerek, her seçimde partisinin oylarını artırdığını, ancak belediye başkanı olarak partizanlık yapmadığını vurguladı. Ailesine, öğretmenlerine, çalışma arkadaşlarına ve devlete teşekkür eden Gökhan, özellikle eğitim hayatında devletin sağladığı imkanlardan dolayı minnettar olduğunu ifade etti. Siyaset nedeniyle çocuklarıyla yeterince ilgilenemediği için özür dileyen ve eşine aileye verdiği destek için teşekkür eden Gökhan, görevde bulunmasında etkili olan kişilere de şükranlarını sundu.

2002 senesinden bu yana gerçekleştirdiği çalışmalarını anlatan Gökhan, çalışmaları şu şekilde sıraladı:

  • “Güvenli kentsel gelişim ve yapılanmaya öncülük ettik. İmar rantının kent rantına dönüşmesi için risk aldık, öncülük ettik. Toplu konut projelerini ilk yapan belediyelerden biriyiz. Toplu konut sosyal demokratların projesidir. Afet bölgesi olduğu için mikro bölgeleme etüt raporu ve yerleşime uygunluk haritaları yaptık.
  • Yasal düzenlemelerden önce Afet İşleri Müdürlüğümüzü Kurduk. Yapı malzeme test laboratuvarını kurduk. Zemin malzeme test laboratuvarlarını da yakın bir zamanda açıyoruz.
  • İmar plan revizyonlarını tamamladık. Karacaören kentsel gelişeme alanı ve İsmetpaşa kentsel gelişme alanı bu kapsamda yapıldı.
  • Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesini hazırladık. Sosyal konutlar için İmar Plan Revizyonu, Ulusal Proje Yarışmasından ödül aldı. Belediye sınırlarının genişletilmesi ve yeni planlı yerleşim alanları için Işıklar-Dörtyol, Sarıcaeli, Saraycık, Özbek Köyüne uzanan parselleri de içine alan bölgeyi kentsel gelişme hedefi olarak belirledik. Uydu kentler modelini önerdik.
  • 597 bin 820 km altyapı hizmetinde bulunduk. Bütçenin ortalama yüzde 20'sine denk geliyor. Muslukta içilebilir su, talep ettik DSİ inşa etti.
  • Yeni içme su arıtma tesisi inşa edildi, 2 tane daha inşa edilecek. Bölgesel vanalama sistemleri kurduk. 2 atık su arıtma tesisi yaptık: Merkez ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ve İFAS ileri biyolojik atık su arıtma tesisi. Bu sayede Çanakkale’de 5 noktada mavi bayraklı plajlar bulunuyor.
  • İlk AB Destekli Katı Atık Sistemi Yönetimi projesini yaptık. Depo Gazından Yenilebilir Enerji Üretim Mekanik Biyolojik Arıtma Tesisi yaptık ve depolama sahasında yapılan genişletmede bulunduk.
  • Merkez atık su arıtma tesisinin yanına Güneş Tarlası kurduk. Gün batımı kordonda izlenir sloganıyla yola çıktık, yeniledik. Mevcut alanları koruduk, yeniledik, yeniden anlam kattık. Özgürlük Parkı, bizim 35 bin metrekarelik seyir terasımız. 81 adet parsel kamulaştırıldı. Dünün Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası, bugünün sanayi kültür mirası olarak tescilli bacası ile Barış Parkı oldu. Bu alan, 12.026.56 metrekare olup Çanakkale halkına aittir. Adalet Parkı, Adalet kurultayının kente armağanıdır. Hoşgörü Parkı, 11 bin 700 metre kare, yine halkımıza aittir. Sosyal tesislerimizi koruduk, çayı uygun fiyata kentlilerimize ulaştırıyoruz.
  • Spor alanları yaptık. Belediye spor çatısında 409 lisanslı sporcumuz var.
  • Atatürk, İnönü, Troya ile 26 kavşak başka olmak üzere trafik sirkülasyonu için kent için ulaşım çalışmaları yapıldı. Çarşı Yayalaştırma Projesi altyapılar, trafik işlemleri tamam. Maddi sebepler yapılamıyor.
  • Sarıçaydaki 4. köprü bitmek üzere. Taşkın kontrol inşaatı kapsamında yapımına başlandı.
  • ÇABİS ve bisiklet yolları 90 paylaşımlı 200 scooterumuz var. Kent içi ulaşımı, 19 hat 122 otobüs 8 milyondan 13 milyona artırdık. Şehirlerarası Otobüs Terminalini de kent dışına taşıdık.
  • Çanakkale kentsel sit alanı koruma planına bağlı kalındı. Tarihi Çarşı Bölgesi kentsel tasarım ve cephe iyileştirme projesi. Yalı Caddesi ve Çarşı Caddesinde 85 bina iyileştirildi. Tarihi tescilli yapıları satın aldık. koruduk yeniledik yaşattık. Kent Müzesi Ve Arşivi, Korfmann Seramik M Ece Ayhan Evi Fevzipaşa Mah Sosyal Yalam Evdi Yazar Sanatçı Ebi Ve Oyuncak Müzesi bunlar arasındadır. Zafer Meydanı düzenlendi.
  • Uluslararası Troia Festivali 61'ncisi için gün sayıyor. Belediye bünyesinde topluluk ve korolar bulunuyor. Karina Deniz Kültürü Merkezi, Mahalle Sosyal Yaşam Evleri, Çocuk Kültür Evi, Şehit Tuğgeneral Sezgin Erdoğan Özel Eğitim Uygulama Okulu, Altın Yıllar Yaşam Merkezi( En Çok Gurur Duyduğum Yatırımlardan Bir Tanesi), Can Evim Konuk Evi ve Barış Otel yaptık.
  • Yerelden kalkınma için kooperatifçilik için yerel kalkınma modeli 2 tane halkın bakkalı şubesi açtık. Karakılçık buğdayını geçirdik, atalık tohumları toplayıp sahip çıkıyoruz, çoğaltıyoruz ve yerel tohum takas şenlikleri ile paylaşarak, farkındalığı artırıyoruz. Toprak analizi ve zeytinyağı analizlerini ücretsiz yapıyoruz. Sera alanlarını 2000 metrekareye çıkardık. 155 dekar arazimizde tarımsal üretim yaptık. Sakız baklası ve Eceabat susamının coğrafi işaret almadı için işlemleri başlattık. Hayrettin Karaca Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Parkını açtık. Yaş Sebze ve Meyve Hali, Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarını açtık. Teknik Hizmetler Kampüsü ve Güneş Enerji Sistemi yapıldı.
  • Belediye Çalışanları Kültür ve Sosyal Tesisleri yapıldı. İtfaiye ve acil durum müdahale merkezini açtık. Can Dostlar Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi Ve Rehabilitasyon Merkezi, bakanlık tarafından onayladı, finansman desteği alındı. 2 kez ihale yapıldı fakat katılım olmadığı için iptal edildi.
  • Yeşil Yerel Yönetim Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Temelini Çanakkale Savaşlarının 100'üncü yılında attık ama cumhuriyetimizin 100'üncü yılında açılışını yaptık. e-belediye çalışmalarını başlattık, akıllı şehir olma yolunda ilerliyoruz. "

Sunumun ardından bir konuşma yapan Gökhan, “Bunlar aslında yapılması gereken belediyecilik çalışmalarıydı. Benim en büyük mücadelem ‘Barışın Kenti’ dediğimiz yaşanabilir bir kent sıralamasında hep en tepede olmaktı. Farklı etnik kökenlere, dine, dile, yaşam biçimine sahip tüm hemşehrilerimiz özgür bir biçimde barış ve ahenk içinde yaşamasının teminatı olabilmektir. Bunun için de çok emek verdik. Kentin rantını peşkeş çektirmemek için büyük mücadeleler verdik. Kazdağlarında gözü dönmüş çevre talancılarına, suyumuza, zehir akıtanlara; toprağımızı, ormanımızı kaptırmamak için çok uğraştık. Müfettişten başımızı kaldıramadık ama o başı kimsenin önünde eğmedik. Bugün geriye dönüp baktığımızda gurur duyacağım büyük yatırımlar ve önemli anlayışlar var bu kentte. En büyük gurur kaynaklarımdan biri de hemşehrilerim ‘senin başkanın rüşvet almış, kendine ve yakınlarına rant sağlamış, biz hizmet beklerken o bizim kaynaklarımızı har vurup harman savurmuş’ dedirtmedim ya onun için çok mutluyum. Bugün Çanakkale Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz yatırımlarla önemli altyapı ve çevre sorunlarını çözmüş kurumsal altyapısı sağlam bu ekonomik koşullara rağmen varlıklarını artırmış örnek bir belediyedir. Görev yaptığım 22 yılda attığım her adımda kamunun ürettiği kaynakları kullandığımı bana korunmak ve kollanmak üzere çok değerli bir emanet teslim edildiğini asla unutmadım. Adalet yok sayanlara, kentin rantına göz koyanlara karşı belediye başkanı olarak mücadele ettim. Yurttaş Ülgür Gökhan olarak da mücadele etmeye devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Gökhan, “Dünya tarihinin akışını değiştirmiş bugünün mutlu model kenti Çanakkale’nin Belediye Başkanı olmuş olmanın ayrıcalığına beni layık gören tüm hemşehrilerime teşekkür ederim” diyerek süreç boyunca yanında olan herkese teşekkürlerini iletti. Gökhan, konuşmasının ardından ayakta alkışlandı.

‘Veda değil Vefa’ buluşması, Gökhan’ın belgeselinin izlenmesinin akabinde sonra erdi. Çanakkaleliler, kapı girişine konulan anı defterine yazılar yazdı. Gökhan’ın konuşmasının tamamı aynı zamanda amfi önündeki ekran ile canlı olarak yayımlandı.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş