Çanakkale Teknopark ve ÇOMÜ, Avrupa Birliği Projesinde bir araya geldi

Çanakkale Teknopark, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Ludwig Maximilian Üniversitesi'nin (LMU) paydaşı olduğu Avrupa Birliği destekli “Davranış Bilimleri Laboratuvarı İçin Beceri Setleri ve İhtiyaçlar” (Skill Sets and Needs for Behavioral Science Lab) projesinin üçüncü çalıştayı Münih'te gerçekleştirildi.

532

Davranış Bilimleri alanında Avrupa’nın en saygın üniversitelerinin başında gelen Ludwig Maximilian Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayda, davranış bilimleri alanında göz takibi, beyin görüntüleme, beynin elektriksel aktivitesinin ölçümü (EEG) ve davranış analizi gibi bilimsel ve uygulamalı çalışmaların paylaşıldığı yoğun bir atölye programı düzenlendi. Etkinliğe, Çanakkale Teknopark Genel Müdürü ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Erkan Bil, Erken Aşama Girişimcilik ve Öğrenci Programları Koordinatörü Arş. Gör. Çağlar Ababay, ÇOMÜ adına Proje Yürütücüsü Arş. Gör. Mert İnal ile projede yer alan diğer araştırmacılar katıldı.

Davranış bilimlerinde yeni teknolojiler

Çalıştay, Dr. Fredrik Allenmark’ın, "Göz Takibi ve İnsan Davranışı" başlıklı bir dizi oturumuyla başladı. "Zihne Açılan Pencere", "Görsel Dikkatin Temelleri", "Canlı Göz Takibi Deneyi" ve "Göz Hareketi Analizi" gibi oturumlarda katılımcılar, görsel dikkatin insan davranışlarını nasıl şekillendirdiğini deneyimleyerek öğrenme fırsatı buldu. “Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) Taramaları ve Fonksiyonel Beyin" başlıklı oturumda, beyin görüntüleme teknikleri ele alındı. Beynin dinlenme halindeki ağlarından yapısal görüntüleme yöntemlerine kadar uzanan konular, pratik uygulamalarla desteklendi. "EEG ve Bilişsel Beyin" oturumunda ise, beyin dalgalarının bilişsel süreçlerle olan ilişkisinin derinlemesine keşfedilirken, katılımcılar EEG cihazlarıyla doğrudan çalışma ve veri analizi yapma fırsatı da buldu. LMU Davranış Bilimleri Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Zhuanghua Shi’nin, "Davranış Analizi ve Veri Bilimi" üzerine oturumunda, Davranışsal verilerin toplanması ve analiz edilmesi konularında interaktif çalışmalar gerçekleştirildi. Çalıştay programı, “Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) ve Bilişsel Süreçlerde Nedensellik" konusunun ele alındığı oturumla tamamlandı.

Teknoparkımız ve Üniversitemiz ortaklığında hayata geçirilen bu proje, yenilikçi yöntemler ve geniş kapsamlı araştırma imkanlarıyla davranış bilimlerinde yeni perspektifler sunmaya devam ediyor.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş