Dr. Durak'tan Verem Farkındalık Haftasında bilgilendirme

Biga Devlet Hastanesinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Durak, 5-11 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası nedeniyle bilgilendirmede bulundu.

233

Türkiye'de her yıl, ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftada, toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri düzenleniyor. Biga Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Durak yaptığı açıklamalarla hastalığa dikkat çekti.

Durak'ın açıklamaları ise şu şekilde:

"Tüberküloz hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları (kemik, deri, göz gibi) tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoklu ilaçların düzenli kullanılması halinde yüzde 95-99 oranında iyileşme sağlanan hastalığın tedavi süresi ise 6-24 ay arasında değişebilmektedir. Hastayı, ailesini ve çevresini etkilemesinin yanı sıra uzun tedavi sürecinin yol açtığı tedavi uyumsuzluğu ve yıkıcı maliyetler sebebiyle biyopsikososyal bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre;
• Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz basili ile enfekte olup bunların %5-10’uda aktif hastalık gelişmektedir.
• 2021 yılında, dünya genelinde yaklaşık 10,6 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmış ve 1,6 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir.
• Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında COVID-19 hastalığından sonra ikinci sırada yer almaktadır.
İlaçların düzenli kullanılması halinde tedavi edilebilen tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri, tüm sağlık kuruluşlarımız tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır. Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar, Bakanlığımız tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Gelinen süreçte, politik bir kararlılıkla yürütülen programın nihai hedefi veremsiz bir Türkiyeolup bu hedefe ulaşabilmesi için;
• Bebeklere BCG aşısının zamanında yaptırılması,
• Bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması,
• Uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi,
• Tüberküloz hastası ve temaslılarının, ilaçlarını, sağlık personelinin gözetiminde ve düzenli bir şekilde kullanmaları oldukça önemlidir.
Koruyucu ilaç tedavisinde 6 ay süre ile düzenli ilaç kullanımı gereklidir.
Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG (verem) aşısı uygulanır.
Ülkemizde tüberküloz kontrolünü sağlamak amacıyla 1931 yılından beri BCG aşısı uygulanmakta olup, iki ayını dolduran bebeklere BCG uygulaması aşı takviminde yer almaktadır.

Hastalıktan korkma, geç kalmaktan kork. Sık sık ellerini yıka. Asla sigara içme, sigara içenin yanında durma. Bulunduğun ortamı sıkça havalandır.
Dengeli ve düzenli beslen. İlaçlarını zamanında, düzenli ve yeterli süre kullan."

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş