Kahvenin tarihçesi nedir? Kahve dünyaya nasıl yayıldı?

Kahvenin tarihçesi hakkında bilgi edineceğiniz bu makalede, kahvenin kökenleri, tarihi ve kültürel önemi hakkında bilgi edineceksiniz. İşte detaylar...

433

Kahve, Yemen’den Mekke ve Medine’ye oradan da 15. yüzyıl sonlarında seyyahlar aracılığı ile İran’a, Mısır’a ve Türkiye’ye yayılmıştır . Bilimsel verilere göre kahve içme kültürü 11. yüzyılın başlarına uzanmaktadır . Kahve, Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Türklerin kahve ile tanışmasının ortaya atılan iki rivayeti vardır. Bunlardan ilki 1554 yılında Suriyeli iki girişimci tarafından kahvenin İstanbul’a getirilmesidir .

Kahvenin Tarihi

Kahve, Avrupa’daki ilk kahvehane Polonyalı bir adam tarafından açılmış, burada kahve Viyana Kuşatması’nda Osmanlıların bıraktığı kahve tohumlarının demlenmesi yoluyla yapılmıştır . 1700’lü yılların ortalarına kadar Batı Avrupa’da İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerde ünlü yazar ve bestecilerin uğrak yeri haline gelen kahvehaneler çoğalmıştır. Kahve İngiltere’ye ilk kez bir Türk tarafından getirilmiş, bu lezzeti çok beğenen üniversite öğrencileri ve çalışanları tarafından Oxford Kahve Kulübü kurulmuştur. Yine aynı dönemde “Angel” isimli ilk kahvehane açılmıştır . 16. yüzyılın sonlarına doğru Londra’da Yunan asıllı Pasqua Rosee tarafından ilk kahvehane kurulmuş ve burada Türk usulü kahve demlenmeye başlanmıştır. Londra’da gün geçtikçe yaygınlaşan kahvehanelerde şairler, yazarlar, sanatçılar, politikacılar ve yazarlar buluşma gerçekleştirmeye ve kendi aralarında uzun soluklu sohbetler yapmaya başlamıştır. Bunun ardından halk kahvehanelere giriş ücretinin 1 penny olmasından esinlenerek “Penny Üniversiteleri” ismini takmıştır .

Kahvenin Kültürel Önemi

Kahve, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Türk kahvesi, Türk mutfağının en önemli parçalarından biridir. Türk kahvesi, özellikle sosyal hayatta önemli bir yere sahiptir.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş