Okullarda Temizlik Krizi: Hijyen Tehlikede, Kadrolu Personel Şart

Eğitim-Sen, okullarda temizlik personelinin çalışma günlerinin azalmasının hijyen koşullarını ciddi şekilde tehlikeye soktuğuna vurgu yaparak, “Okullarda temizlik personeli ihtiyacı geçici değil, kadrolu istihdamla çözülmelidir” dedi.

1250

2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında, Millî Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda kadrolu temizlik personeli eksikliği ciddi bir sorun olarak öne çıkıyor. Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “Her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmalıdır” denilerek, bu eksikliğin öğrencilerin sağlığını tehlikeye attığı vurgulandı. Eğitim-Sen, hükümetin tasarruf politikaları kapsamında temizlik personelinin çalışma günlerinin azaltılmasının, okullarda hijyen koşullarını olumsuz etkilediğini belirtti.

“Geçici çözümler yetersiz kaldı”

Eğitim-Sen konuyla ilgili açıklamada bulunarak “Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde okullarda kadrolu temizlik personeli eksikliğinin uzun süredir ciddi ve yakıcı bir sorun olmayı sürdürmektedir. Özellikle okulların açıldığı dönemlerde bu eksiklik daha da belirginleşmekte, birçok okulda, bütçe kısıtlamaları nedeniyle kadrolu temizlik personeli istihdam edilemediğinden geçici çözümlerle yetinilmektedir” ifadelerine yer verdi.

“MEB sorunu kalıcı olarak çözmek yerine daha geri bir adım attı”

Eğitimsen şu açıklamada bulundu; “MEB bünyesindeki Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, eğitim kurumlarının ve diğer bakanlık birimlerinin fiziki, teknik ve lojistik ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan, MEB’e bağlı okullar ve kurumların temizlik, güvenlik, bakım, onarım, lojistik destek gibi idari hizmetlerin yürütülmesinden sorumludur. 2024 yılı itibariyle Türkiye'de resmi (devlet) okul sayısı 60 bin 734'tür. Yıllardır okullarda ihtiyaç olmasına rağmen kadrolu yardımcı hizmetli görevlendirmesi yapılmamaktadır. Bugüne kadar bu ihtiyacın büyük kısmı, İŞKUR bünyesinde bulunan Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici olarak çalıştırılan işçilerle karşılanmaya çalışılmış, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren bu uygulamaya da son verilmiştir. MEB sorunu kalıcı olarak çözmek yerine daha geri bir adım atmış ve yine İŞKUR bünyesinde İşgücü Uyum Programı (İUP) oluşturulmuştur.”

“Eski uygulamanın da gerisine düşen bir uygulama”

Haftada 3 gün temizlik uygulamasının okullar için uygun olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “İşgücü Uyum Programı (İUP) okullardaki personel ihtiyaçlarını karşılamak üzere temizlik, bakım ve onarım gibi destek hizmetleri için geçici süreli personel görevlendirilmesini kapsadığı ve sadece haftada sadece 3 gün olduğu için TYP’nin de gerisine düşen bir uygulamadır. Program kapsamında katılımcılara günlük 566,73 TL cep harçlığı ödenecek ve kısa vadeli sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır. Eğitimlerin ardından, ilk 4 hafta boyunca 37,5 saatlik çalışma yapılırken, sonraki dönemlerde haftada 3 gün çalışılacak şekilde (22,5 saat) bir düzenleme yapılmıştır” denildi.

“Tasarruf politikaları öğrencilerin sağlığını riske sokmaktadır”

Eğitim-Sen açıklamasında, “Okullarda temizlik hizmetlerinin sadece 3 gün ile sınırlandırılması ciddi hijyen sorunlarını gündeme getirecektir” sözlerine dikkat çekerek, “Normal koşullarda haftada 5 gün, kimi okullarda ise “Destekleme ve Yetiştirme Kursları” nedeniyle 7 gün eğitim-öğretim devam ederken haftada 3 gün çalışacak personel ile okulların temizliği nasıl yapılacaktır? Geçici personel alımıyla okulların temizlik sorununda ciddi aksamalar yaşanması kaçınılmazdır. Hükümetin tasarruf politikaları kapsamında temizlik personelinin çalışma günlerinin azaltılması, okullardaki hijyen koşullarını ciddi şekilde tehlikeye atmakta ve öğrencilerin sağlığını riske sokmaktadır. Eğitimin niteliğini korumak ve öğrencilerimizin sağlığını güvence altına almak için okullarda hijyenin tam anlamıyla sağlanması zorunludur” ifadelerine yer verdi.

“Her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmalı”

Açıklamada her okula yeterli sayıda kadrolu hizmetli atamasının yapılması gerektiğine vurgu yapılarak şu sözlerle yer verildi, “Okullar, sadece bilgi aktarılan yerler değil, aynı zamanda çocukların sağlıklı bir ortamda bulunmaları gereken yaşam alanlarıdır. Temizlik hizmetlerinin yetersizliği, öğrencilerin sağlığını olumsuz etkilerken, eğitim emekçilerinin de iş motivasyonunu düşürmektedir. Temizlik, eğitimin niteliği açısından vazgeçilmez bir ihtiyaçtır ve bu alan tasarruf yapılacak bir yer olmamalıdır. Öğrencilerimizin sağlığını ve eğitimin niteliğini korumak adına, temizlik hizmetlerinin eksiksiz sağlanması gerekmektedir. Bu karar geri alınmalı ve okullarımızda hijyen koşullarının iyileştirilmesi için acilen adımlar atılmalıdır. Gerçek ve kalıcı çözüm kadrolu hizmetli alımıyla sağlanacağı için her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmasıdır.”

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş