Saç neden beyazlar? Saç beyazlaması önlenebilir mi?

Saç beyazlaması hakkında merak edilenleri açıklıyoruz! Saçlarınızın erken beyazlamasının nedenleri nelerdir? Saç beyazlamasını önlemek mümkün mü? İşte cevapları!

590

Saç beyazlaması hakkında merak edilenleri açıklıyoruz! Saçlarınızın erken beyazlamasının nedenleri nelerdir? Saç beyazlamasını önlemek mümkün mü? İşte cevapları!

Saç neden beyazlar?

Saç beyazlaması, yaşlanma belirtilerinden olarak kabul edilir. Ancak saçların ağarmasında yaşlanma tek kıstas değildir. Ergenlerde, gençlerde, orta yaşlı kişilerde ve hatta çocuklarda bile çeşitli nedenlerden dolayı erken saç beyazlaması ile karşılaşılabilmektedir. Peki saç neden beyazlar? İşte cevapları:

Saç beyazlaması nedenleri nelerdir?

  • Yaşlanma: Saçların beyazlaması, yaşlanma ile birlikte görülen doğal bir süreçtir. Saçların renginden sorumlu olan pigment, saç kökündeki bir hücreden gelir. Bu hücreler önemli miktarlarda melanin (koyu pigment) üretilmesi için genetik olarak kodlanır. Zamanla melanin üretim kapasitesi azalır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur. Kahverengi, kızıl ve siyah saçlar melanin bakımından zengindir. Gri saçta az miktarda melanin bulunur ve beyaz saç ise hiç melanin içermez.
  • Genetik: Saç beyazlamasıyla karşılaşma süreci genellikle genetikten kaynaklanır. Anneniz, babanız yahut üst kuşaklardaki anneanne, babaanne, dedeler de erken yaşta saç beyazlaması söz konusuysa, maalesef bu durum sizi de etkileyip saçlarınız genç yaşta beyazlayabilir.
  • Stres: Stres, vücudun hem içinde hem de dışında birçok probleme neden olur. Bu da saç renginizin değişmesine yol açabilir. Ancak tek suçlu olarak stresi görmeyin. Çünkü saçların beyazlamasına neden olan birçok farklı faktör vardır.
    Hipotiroidizm ve hipofiz bezi bozuklukları: Tiroid bezleri, kalp atış hızı, vücut sıcaklığı, kan basıncını kontrol eden çeşitli hormonlar üreten bezlerdir. Bu bezler ayrıca vücudunuzun gıdayı enerjiye dönüştürme hızından da sorumludur ve enerji ve büyümeyle ilgili birçok metabolik işlem troid bezleri aracılığı ile gerçekleşir. Troid bezlerinin fonksiyonu ise Hipofiz bezlerinin kontrolü altındadır. Kişinin troidleri normalden az veya çok çalışıyorsa erken saç beyazlaması, halsizlik ve saç dökülmesi gibi sorunlarla karşılaşır. Bunun nedeni ise saç folikülünde hayati bir role sahip olan iki hormon olan T3 ve T4’ün, saçtaki melanin sentezini aşırı şekilde uyarmasıdır.

Saç beyazlaması nasıl önlenebilir?

Saç beyazlamasını tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek saç beyazlamasını geciktirebilirsiniz. Sağlıklı bir beslenme düzeni, düzenli egzersiz, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, stresi azaltmak ve saçlarınızı düzenli olarak nemlendirmek saç beyazlamasını geciktirebilir. Ayrıca, saçlarınızı boyamak da bir seçenek olabilir. Ancak, saç boyama işlemi, saçlarınızın sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle, saçlarınızı boyamadan önce bir uzmana danışmanız önerilir.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş