SES Çanakkale Şubesi'nden yeni bülten... Son gelişmeler gündemde!

SES Çanakkale Şubesi, şehirdeki sağlık ve sosyal hizmet sorunlarına dikkat çekerek, kamu kurumlarında yaşananlar gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

282

SES Çanakkale Şubesi, sağlık emekçilerinin ve kamu çalışanlarının karşılaştığı zorlukları gündeme getiren "SES Çanakkale Şubesi Bülteni"nin 2. sayısını yayımladı.

Bültende; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden, İl Sağlık Müdürlüğüne, kamu kurum ve kuruluşlarındaki ve kentteki diğer gelişmelere ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesininin bülteninin tamamı ise şu şekilde:

"2. sayımıza; merdiven altı özel hastanelere kurban edilen bebekleri, yanarak, donarak, hastalıklardan ölen ülkemizin tüm çocuklarını anarak, emekçilere “22 Bin TL Sözde Asgari-Gerçekte Standart Ücreti” reva görerek dalga geçen, bizleri kölelik düzenine mahkûm eden sermaye ve onun işbirlikçileri ile azami mücadele sözü vererek başlamak istiyoruz. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin ilettiği, basına ve kamuoyuna yansıyan güncel, kronik sıkıntılara ve gözlemlerimize gelin birlikte göz atalım:

ÇOMÜ:

Üniversitemiz ikinci bahar (3. Yaş & 5. Tazelenme Üniversitesi), okçuluk oyunları oynamakla, kahve tadımı ve kariyer günleriyle, Odaş, İçdaş, Kale gibi sermaye gruplarına ticari alan açan sosyal sorumluluk projeleriyle, akreditasyon, sertifika, yetki belgeleri almakla meşgul. AB vs. proje fonlarını hangi yan işlere harcar, vizyoner ve kaliteli görünürüz uğraşında. Dişe tırnağa, sağlığa hayata dokunur işler mi? Onlar ikinci planda kalsa da olur. Oysa; 3. basamak hizmet vermesi gereken Hastanesine başvuran hastalar saatlerce bekletildikten sonra, 2. basamak olan devlet hastanesine sevk ediliyor. Üç kuruş nöbet parası vermemek için çalışma listeleri değiştiriliyor. Zaten yetersiz olan personel sayısından kaynaklı kaos her geçen gün artıyor. Özel muayenehanelerini kapatıp dönen hocaları küstürülmüş, “özel öğretim üyesi muayenesi” açma motivasyonları dahi kalmamış. Ismarlama akademik kadro ilanına çıkıp basına düşünce iptal eden İdari anlayış, Hastane Başmüdürlüğünü “endüstri mühendisine” emanet etmiş. Arazisine kadar bağış olan Üniversitemiz, -iddia o ki genel bütçeden parası olmasına rağmen- bağışlarla yeni cihazlar da almış. Umarız; o cihazlarla yaptığınız işlem ve tedavilerden, hoca farkı, malzeme parası vs. adı altında ücret talep etmezsiniz. Yıllarca prim ödeyen yoksul halkımızın her türlü çıkarı için takipte olacağız. Son Basın Açıklamamızda da belirttiğimiz gibi, Hastane idari kadrosunda görev yaparken görevden uzaklaştırılan 7 sağlık emekçisinin hukuksuzluk dolu sürecini yakından takip ediyoruz.

ÇANAKKALE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ:

  • Onca masrafla depodan çevrilen, 70-80 memurun uygun fiyata yemek yediği, İl Müdürünün dahi orda yiyip personelini özendirdiği “yemekhane”, ani bir kararla önce “pinpon salonuna” çevrilmiş! Başkanlarından birinin çok sevdiği bu oyun salonu yerine, yeni bir kararla 2 ayrı “temizlik personeli odası” yapılmış. Sebep: Çalışmadıkları için eleştirilenler diğerleriyle aynı odada kalamıyormuş! Yemekhaneden mahrum kalan sağlık emekçilerine ne mi olmuş? Evden sefertası taşıma dahil, çevredeki ucuzcu restoranlara mahkum edilmişler! İddia o ki; Bakanlık yemek paralarını göndermeye devam ediyor, ancak bu ödenekler başka yerlere tahsis ediliyormuş. Araştırmaya değer… Uygun fiyatlı yemekten mahrum kalan memurların birçoğunun üyesi olduğu sendika ne mi yapmış? Profesyonel sendikacıları, Çanakkale Devlet Hastanesi’nde birkaç gün çıkan dondurma, palamut, helva menülerini övmüş, sonra köyüne, asli işlerine geri dönmüş…
  • Müdürlük ve bağlı kuruluşlardaki internet tarayıcılarında birçok siteye “keyfi” erişim engeli geldiği de şikâyetler arasında: Konfederasyonumuz KESK, sendikamız SES, Eğitim-Sen, Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş engelli ama Memur-Sen, Sağlık-Sen, Türk-Sağlık Sen açık; Oksijen, Evrensel, T24, Diken, Birikim Dergisi, Medyascope TV, Çanakkale Aynalı Pazar ve Kalem yerel gazeteleri engelli ama başta A Haber ve tüm yandaş medya siteleri açık. Öyle anlaşılıyor ki; aldığı talimatlar üzerinden Müdürlük “Bilgi İşlem Uzmanı”, SES üyelerinin girdiği siteleri bilgi işlem sisteminden hukuksuzca takip edip keyfekeder engellemeye başlamış. Burdan açıkça uyarıyoruz; suç işliyorsunuz! Kişisel verilerimize izinsiz erişip, haber alma ve sendikal haklarımızı baltalayan sansürcülük oyununuza derhal son verin!
  • Mülkiyeti Terzioğlu Vakfına ait olup vakıf adına kullanımına karar veren Çanakkale Valiliği’nce 2011 yılında Eski Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne kiralanmış metruk bina, sonunda İl Sağlık Müdürlüğü’ne devredilmiş. Ama nasıl bir devir! Resmen enkaz. İddia o ki; Genel Sekreterlikler lağvedilince eski İl Sağlık Müdürü burayı sağlık emekçileri için kreş yapmak istemiş, ancak Valilik mevcut kirasını 5 katına çıkarınca bina boşaltılmış. Başka bir kamu kurumuna dahi tahsis edilmeyen metruk binanın önce camları kırılmış, değerli bakır elektrik kabloları duvarlardan bile sökülüp çalınmış, içindeki herşey talan edilmiş. Bu müthiş kamu zararından sonra Müdürlüğe devredilen binanın depreme dayanıklı olmadığı da tespit edilmiş. Çanakkale Devlet Hastanesi’ndekiler başta olmak üzere kentin sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, çocukları için ücretsiz kamu kreşi talep ederken; alın size bir “kimseye yar olmasın talanı ve ziyanı” hikayesi…

DEVLET HASTANELERİ:

  • Sağlık Bakanlığı kalite denetimleri haberli bir şekilde ve kâğıt üstünde yapıldı. Sağlık emekçileri yine bolca yoruldu ve stres oldu. Kaç emekçiye derdi, sıkıntısı soruldu? Bilmiyoruz. Yemek ve havalandırma kalitesi, dinlenme alanları ve mobbing soruldu mu? Ulaşım, kreş gibi sıkıntılar gündeme geldi mi? Ne verdikleri meçhul olanlar, alanlardan ne istediler acaba? Temel sıkıntıların kaçı denetlendi, denetleme bitince nerelerde eskiye dönüldü. Dijital çağda bir ampul ilacın peşine düşenler, herşeyi kağıt üstüne indirgeyenler, deveyi hamudu ile götürenleri de denetledi mi? Kalite yönetimi istatistik sever. Onlara birkaç istatistik tavsiyesi de bizden olsun: Cerrahi/Dahili yatan hasta oranları, medikal malzeme kullanılan/kullanılmayan hasta oranları, yoğun bakım yatak doluluk oranları? Bunları da çalışın, denetleyin mutlaka. Onurlu, dürüst, iyi hekimleri ve sağlık emekçilerini daha görünür kılın. Kalite, nitelik eğitimle liyakatle olur. Alandan bihaber, hayatında enjektör tutmamışları perifere gönderip durmayın, boşuna masraf etmeyin. Uymadığınız standartlara uyulmasını beklemekten vazgeçin. Halkımız herşeyin en iyisine layıktır. Onlara en iyiyi verecek bizlerin de mutlu ve huzurlu olmasını sağlayın. Ne değişti bekleyip göreceğiz. Bu süreçte ter döken tüm emekçilerin emeğine sağlık.
  • Halkımız ve Emekçilerden Gelen Duyumlar ve Şikâyetler Sonrası Muhataplarına Zorunlu Uyarı: Hastalara SGK ödemesi olmayan ilaç yazmaktan/önermekten, etkinliği kanıtlamamış iş ve işlemler yapmaktan vazgeçin artık. Endikasyon konusunda hemfikirsek, ödeme kapsamına aldırmak için gelin birlikte mücadele edelim. Ortalıkta dolaşan medikal malzeme pazarlamacısı tipleri hastanelerden çıkarın. İşyeri ve kişi önermekten vazgeçin. Daha önce de uyardık. Her ne sebeple olursa olsun hastalara dışarıdan malzeme aldırmak suçtur. Bundan derhal vazgeçin. Halkımıza çağrımız: Sizlerden ek ücret veya dışarıdan medikal malzeme talep eden personelleri ilgili yerlere ve Şubemiz Etik ve Yolsuzluk İzleme Komisyonuna bildiriniz. SGK ödemesi olmayan ilaçların neden yazıldığını mutlaka sorgulayınız.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER:

Sosyal Hizmet alanı bildiğimiz gibi. Aynı sıkıntılar devam ediyor: Kış ayları geldi ve ÇOKİM hala aynı yerinde. Çocuklarımız deprem dayanıksız binada, elektrik sobaları ile kış boyunca “yanmadan” ısınmaya çalışacak. Müdürlük binası şıkır şıkır, özel önlemlerle desteklenmesi gereken kadın ve çocuklar diken üstünde. Bütün sağlık ve sosyal hizmet alanlarının ve binalarının bağış olduğu ilimizde, bu kadar yer ve bina sıkıntısı çekmek özel bir yetenek olsa gerek.

KENTİN DİĞER EMEK VE SAĞLIK GÜNDEMİ:

* Kepez Belediyesi’nde işçileri sürgün politikası yerini ücretlerin ve ikramiyelerin sürekli geç ödenmesine bırakmış görünüyor. SGK’ya olan borçlarını derhal ödemeye kaynak yaratanlar, işçilerin yılbaşından bu yana hak ettikleri 4 ikramiyesini süresinde ödeme konusunda aynı hevesi sergileyememişe benziyor. Enflasyon karşısında hızla eriyen işçilik hak edişleri için “çetin bir mücadele veren belediyede örgütlü sendikanın(!)”, talep etmesi halinde sendikal dayanışma göstereceğimizi şimdiden iletelim…

* Memlekete ilgisi bilinen Cengiz Holdingin, Çanakkale'ye olan platonik aşkı iyice gün yüzüne çıktı. 59 günde 1 milyona yakın ağacı kesen bu eko-kırımcı örgütlü kötülük, Çanakkale Ticaret Borsasında maden paneli yapmaya da utanmadı. Çanakkale Emek Barış Demokrasi Güçleri (ÇEBDG) ve Kazdağları Ekoloji Platformu bileşenleriyle birlikte protesto ettiğimiz bu panel katılımcılarına; kendini toplumdan yalıtmış bir avuç sermayedarın memleketin sahibi olmadığını, Kazdağları Direnişi ve Nöbeti kapsamında her kötülüklerini ifşa edeceğimizi bir kez daha hatırlatmış olduk.

Direniş, mücadele ve örgütlenme dolu girdiğimiz 2025 Yılımız şimdiden kutlu olsun!"

(HABER MERKEZİ)
Paylaş