Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin beceri temelli yeni ders kitapları hazır

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde hazırlanan yeni "beceri temelli" ders kitapları, 9 Eylül'den itibaren uygulamaya alınacak. 

2942

1 Eylül 2024 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni ders kitaplarını tanıttı. Eğitim öğretim yılı itibarıyla, her kademede ilk sınıflarda uygulanacak olan bu "beceri temelli" müfredatın yazım süreci tamamlandı ve kitaplar 9 Eylül'den itibaren okullarda yerini alacak.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yenilikler

Yeni müfredat, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 9 dersin, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 10 dersin, ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 7 dersin içeriğini kapsıyor. Bu müfredatlar, kamuoyunun görüş ve önerilerine sunulmuş, ilgili komisyonlar tarafından değerlendirilmiş ve Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmıştır. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in onayıyla, 26 dersin yeni müfredatı kademeli olarak uygulanacak.

Bütüncül eğitim yaklaşımı

Yeni kitaplarda, öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini bütüncül bir şekilde destekleyen bir eğitim yaklaşımı benimsenmiştir. Bilgi, beceri ve değerlerin entegre bir şekilde sunulduğu kitaplar, öğrencileri günlük yaşamla ilişkilendirilen etkinliklerle desteklemeyi amaçlıyor. Bu bağlamda, eğitim süreçlerine aktif katılımı sağlayacak öğrenme yaşantıları tasarlandı.

Yeni okuryazarlık türleri

Yeni müfredat kapsamında, bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, sürdürülebilirlik okuryazarlığı ve sanat okuryazarlığı olmak üzere 9 okuryazarlık türü ders kitaplarında yer alacak. Bu okuryazarlık türleri, okul öncesinden itibaren sarmal bir yapı içinde öğrencilerle ilişkilendirilecektir.

Artırılmış gerçeklik ve yapay zeka destekli içerikler

Kitaplarda, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka destekli uygulamalara da yer verildi. Karekodlar aracılığıyla öğrenciler, dijital içeriklere ve simülasyonlara erişim sağlayabilecek. Ayrıca, yerli ve millî teknolojilere, ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan kişilere ve projelere yer verildi.

Özgün tasarımlar ve etkinlikler

Kitaplar, öğretmen kılavuz kitapları, öğrenci çalışma kitapları ve ders defterleri ile işlevsel bir yapıda hazırlandı. Özellikle okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için, dönemi kapsayan iki ayrı kitap olarak tasarlandı. Etkinlikler, çocukların yaş gelişimlerine uygun olarak oyun temelli ve çocuk merkezli tasarlandı.

Matematik ve Fen Bilimleri ders kitapları

Matematik ders kitapları, matematiksel problem çözme ve veri analizi becerilerini destekleyecek şekilde kurgulandı. Fen bilimleri kitaplarında ise bilimsel keşif süreci, gözlem ve deney yapma gibi beceriler ön plana çıkarıldı. Bu kitaplar, öğrencilerin bilimsel düşünme ve araştırma becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Sosyal Bilgiler ve Türkçe Ders kitapları

Ortaokul 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabında, görseller ve infografikler kullanılarak üst düzey beceriler geliştirilecek. Türkçe ders kitapları ise dil becerilerini bütüncül bir şekilde geliştirmek için tasarlandı, dijital içeriklerle desteklendi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş