YKKED Çanakkale'den dikkat çeken söyleyişi

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Çanakkale Şubesi, Halk Sağlığı Uzmanı Hekim Coşkun Bakar ile bilim üzerine interaktif bir söyleyişi gerçekleştirileceğini duyurdu.

2185

YKKED Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Özdemir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Köy Enstitüleri eğitim felsefesine büyük ihtiyaç duyulan günümüzde eğitim amaçlı söyleşilerimizle Çanakkale halkıyla buluşuyoruz. ‘Dünyada her şey için, yaşam için, başarı için en gerçek yol gösterici bilimdir, fendir. Bilim ve fennin dışında yol gösterici aramak aymazlık, bilgisizlik, doğru yoldan çıkmışlıktır. Yalnız bilimin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki evrelerinin gelişimini anlamak ve ilerlemelerini izlemek koşuldur. Bin, iki bin, binlerce yıl önceki bilim ve fen dilinin çizdiği genel kuralları, şu kadar bin yıl önce bugün aynı biçimde uygulamaya kalkışmak, elbette bilim ve fennin içinde bulunmak değildir.’ diyen, Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu, tek önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda yürüyoruz. 2024 yılının ilk söyleşisini de 13 Ocak 2024 Cumartesi günü ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Bakar ile bilim konusunda yapacağız.”

Söyleyişi; 13 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’te Çanakkale Belediyesi Çalışanları Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Çanakkale halkını söyleşiye davet eden Özdemir, söyleyişinin içeriğini paylaştı. İçerik ise şu şekilde:

BÜYÜ-MİT-FELSEFE-BİLİM-BÜYÜCÜ-OZAN-FİLOZOF-BİLİM İNSANI-YAPAY ZEKA

Bilim sihirli bir kelime gibi birkaç yüzyıldır hayatımızı belirlemeye çalışıyor. Özellikle aydınlanma sonucu insanların hayatını etkileyen buluşların yarattığı yüksek özgüven ile bilim, bilim insanı ve akademi binlerce yıldır toplumun kaderinde etkili olan büyü, büyücü, rahip ve tapınağın iktidarına talip oldu ve ele geçirdi… Bilim, aydınlanma ile sanayileşmenin ortaya çıkardığı gücün yarattığı kibirle soyunun büyü ve büyücüden geldiğini unuttu… Tarih boyunca insanlığın yaslandığı büyük öyküleri yerle bir ederken insanlara bu öğretilerin sağlayabileceğinden daha fazla mutluluk veremedi… Verdikleri daha fazla ilaç, daha fazla teknoloji, daha fazla silah ve daha hızlı bir yaşam oldu. Beraberinde yeni hastalıklar, yeni bağımlılıklar, yeni savaşlar ve yalnız yaşamlar geldi. Hal böyle olunca zaten bilim denilince kafaları karışık olan insanların şüpheleri daha da arttı. Hangisi doğruydu; eskisi öğretiler mi, yeni bilimsel düşünceler mi? Ya da üzerinde uzlaşabileceğimiz bir doğru var mı?

Bu söyleşide bilimsel düşüncenin anlamı tarihsel bağlamı çerçevesinde tartışılacaktır. Kökenlerinin bugüne yansımaları, toplum içindeki karşılığı, bilimsel olanın gelenekle olan sorunları ve sorunların bizim toplumuzda algılanması üzerine kollektif olarak düşünmeye ve tartışmaya çalışacağız. Böylece büyücüden yapay zekaya uzanan süreci ve yaşam içerisindeki yerini konuşacağız.

Toplantı Coşkun Bakar’ın yönlendirmesinde ve interaktif olarak yürütülecektir. Coşkun Bakar, konunun çerçevesini belirlemek amacıyla 15-20 dakikalık kısa bir giriş yapacaktır. Bu giriş esnasında bilim ile neyi kastettiğimiz tarihsel süreç içindeki gelişimleri ile özetlenecektir. Daha sonra da katılımcıların soru ve cevaplarıyla söyleşi sürdürülecektir.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş