31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler için geri sayım başladı

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü Mahalli İdareler Seçimleri’ne hazırlanıyor. Seçim süreci yarın resmen başlıyor. Seçime katılacak siyasi partiler, adaylar, seçmenler ve seçim kurulları için önemli tarihler ve işlemler belli oldu. İşte seçim takviminin ayrıntıları:

1867

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Mahalli İdareler Seçimleri’nde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri ve muhtarlıklar için adaylar belirlenecek. Seçim süreci yarın resmen başlıyor. Seçime katılacak siyasi partiler, adaylar, seçmenler ve seçim kurulları için önemli tarihler ve işlemler belli oldu. İşte seçim takviminin ayrıntıları:

Seçime katılacak siyasi partiler 2 Ocak’ta ilan edilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilen seçim takvimine göre, seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS’ten veri alımı ve güncelleme yarın durdurulacak. Aynı gün, muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak. Seçime katılabilecek siyasi partiler de YSK tarafından 2 Ocak’ta ilan edilecek.

Aday belirleme süreci nasıl işleyecek?

Siyasi partilerden hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ya bildirmeleri 3 Ocak’ta istenecek. Siyasi partiler aday adayı listelerini 31 Ocak’a kadar ilgili seçim kurullarına bildirecek. Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri 27 Ocak’ta YSK tarafından kura çekilerek belirlenecek.

Siyasi parti ilçe başkanlıkları belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini 20 Şubat’a kadar teslim edecek. Bağımsız aday olacaklar da aynı tarihe kadar başvuru yapacak. Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü 22 Şubat olacak. Geçici aday listeleri 23 Şubat’ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart’ta ilan edilecek.

Seçmenler ne zaman oy verecek?

Seçmen kütükleri 7 Şubat’ta kesinleştirilecek. Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine 7 Şubat’ta başlanacak ve 11 Şubat’ta tamamlanacak. Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat’ta başlanacak ve 24 Mart’ta tamamlanacak.

Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için başvurular 4 Ocak’ta başlayacak ve 17 Ocak’ta sona erecek. Sandık kurullarının oluşum işlemleri 4 Mart’ta tamamlanacak. İl seçim kurullarınca, birleşik oy pusulalarının basım işlemi ile ilgili olarak gerekli ön hazırlıklara 16 Şubat’ta başlanacak.

Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart’ta başlayacak ve 30 Mart’ta sona erecek. Oy verme günü olan 31 Mart’ta seçmenler saat 07.00 ile 16.00 arasında sandık başına gidecek. Oy verme işlemi sona erdikten sonra oy sayımı ve sonuçların açıklanması başlayacak.

(Erhan Taylan)

Paylaş