Bilinen, özellikle meningokok yoluyla olanların hızla ilerleyerek ölüme yol açabileceğine dikkat edilmesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Ateş, ense şartlarında ve zihinsel durum gibi belirtilerde ilerlemesi ile birlikte biyolojik düzeylerde değişimler ve meyill olarak acilen bir sağlık uygulamasına tabi tutulmalıdır.” dedi. Menenjitte erken teşhisin hayati olduğunu vurgulayan Mamçu, aşıyla korunmanın önemine de değindi ve aşının karşıtlığının toplumsal bağışıklığı, dayanıklılığın riskinin artırılabileceği uyarısında bulundu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, son zamanlarda özellikle okullarda görülen ve aileleri huzursuz eden menenjit hastalığı hakkında bilgi verdi.
Menenjitin, beyin ve omuriliği saran zarların akıntısıyla gençleşen bir hastalık olduğunu hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “ Bütün yaş gruplarında görülebilse de özellikle bebeklerde, küçük çocuklarda, yaşlılarda ve yaşlılarda ağır seyreder .” dedi.
Kapsamlı bulaş yolları hakkında bilgi veren Mamçu, " Enfekte kişinin burnu ya da boğazından doğrudan temas ya da damlacık yolu ile bulaşır. Öksürme, hapşırma ile bulaşabilir. Sağlıklı kişiler taşıyıcı olabilir." açıklamasını yaptı.
Virüsler, bakterilerin ve nadir mantarların menenjite neden olabildiğini aktaran Dr. Dilek Leyla Mamçu, " Streptococcus pneumoniae (pnömokok), Haemophilus influenza tip B (Hıb) ve Neısseria meningitidis (menengokok) en sık görülen yöntemlerdir. Zamanında teşhis ile tedavi acilen tedavi başlanmazsa hepsi yapılabilir." dedi.
Ulusal aşı takviminde doğum dönemi aşıları için pnömokok ve Hıb görülenin büyümesini kaydetmeyi başaran Mamçu, "Rutin aşılama yapılmayan menengokok menenjiti içinde ve bazı durumlarda sürdürülüyor. Meningokoklar tedaviside geç kalındığında hızlı bir şekilde ilerleyerek işlevi veya dokuya devam ettiğina ve hatta ölümlere yol açar." şeklinde konuştu.
Menenjitinin ilk koruyucuları üst solunum yolu hastalıklarına benzer yükselişler göstererek, hızla ilerleyerek 24 saatte ölüme neden olabilen ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Mamçu, yıldızın şunları söyledi: “ Ateş, ense sertliği ve değişimi zihinsel durum gibi belirtilerin ilerlemesi ile beraberlik düzeyindeki değişiklikler ve bozulmaların değişiminin sağlanması acilen bir sağlık sistemine başvurulmalıdır. Son zamanlarda menenjit vakalarında artış görülse de sayıların arttığını gösteren herhangi bir bulgu yoktur. Bununla birlikte, ilerleyiciler ve üreticilerin büyüme sisteminde, ailelerin de veya temasla sağladığı, meningokok hastalığı çıkması durumunda, sağlık otoritelerinin önerilerine uymalı, temaslı kişide sağlık işlemlerini durdurucu ilaç veya aşıların çalıştırılmasını sağlamalıdırlar.”
Sağlık Bakanlığı'nın bebek ve çocuklarda uygulanan aşı takviminde pnömokok aşısının 2'nci ve 4'üncü aylarda iki doz, Hıb aşısının da karma aşısı içerisinde 2'nci, 4'üncü ve 6'ncı aylarda üç doz şeklinde uygulandığını hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “ Menengokok aşısının beş alt tipi (serogrup ABCWY) vardır. Sadece bebeklere değil hac ve umreye gidenlere, askere gidenlere, toplu alanlara, elastikiyete sahip zayıf kişilere, HIV taşıyanlara, dalağı istihdam veya işlevsellik taşıyan kişilere de menengokok aşısı yapılmalıdır.” dedi.
Aşının karşıtlığının menenjit gibi büyüyen nasıl parçalara ayrıldığına de açılan Mamçu, boyutları şu şekilde tamamladı: "Aşı karşıtlığı, bazı aşının durdurulması nedeniyle toplumsal bağışıklığın zayıflamasına yol açabilir. Özellikle menenjit gibi yayılma, yayılma özellikleri nedeniyle hızlı bir şekilde yayılabilir. Aşılanma oranları düştüğünde, bulaşıcı enfeksiyonun bulaşması olasılığı artar. Sonuç olarak, aşının korunduğu yakalanma riski artar ve bu, üreme sistemi olan bireyler için tehlikeli olabilir."
(BÜLTEN)