Turan, "Çanakkale Kara Savaşları, dünya tarihini değiştirdi"

Çanakkale Kara Savaşları’nın dünya tarihini değiştirdiğini belirten İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, “Gazi’nin Kurtuluş Savaşı’na adım atarken milletin gücüne dair taşıdığı inancın temeli, muhtemeldir ki Çanakkale’mizde atılmıştır.” dedi.

158

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Çanakkale Kara Savaşları’nın 110. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Turan, yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Keşke ders alabilselerdi Bigalı Mehmet Çavuş’un kahramanlığından, Seyit Onbaşı’nın gücünden, bu milletin inancından, inadından… Keşke ders alabilselerdi de bu ülkenin toprağına adım atma hatasını yapmasalardı. Dünyanın en büyük donanması olarak Çanakkale önlerine gelip 18 Mart’ta kaybettikleri deniz savaşından ders almayanların, hayatlarının en yanlış kararını verdikleri günün yıl dönümündeyiz: Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıcı, 25 Nisan. 25 Mart 1915’ten, savaşın bitiş tarihi olan 9 Ocak 2016’ya kadar geçen 8,5 ay, Türk Ordusu için büyük bir zafer, düşman ordusu için bir hezimet, insanlık için bir trajedi olmuştur. Kim bilir, belki de tarih o kahramanlığı yazmalıydı, o büyük komutanları, o fedakâr askerleri yazmalıydı, o şehitler ve gaziler cennetle müjdelenmeliydi.

Çanakkale Kara Savaşları, aslında büyük destanın ikinci ve en büyük faslının başlangıcıdır. Dünya tarihindeki en çetin savaşlardan biri olan bu destan, sömürgecilerin peşine takıp Çanakkale önlerine getirdiği pek çok millette ulus bilincinin oluşmasına sebep olmuş, Çarlık Rusya’sının yıkılmasıyla dünya tarihini değiştirmiştir. Ancak bütün bunların yanında en önemli neticesi, ekonomisi çökmüş, ordusu imkânsızlıklar içinde olduğu için küçümsenen bir imparatorluğun, büyük devlet geleneğiyle, ordu-millet karakteriyle, inanç ve maneviyatının gücüyle dünyaya kafa tutmuş olmasıdır. Gazi’nin Kurtuluş Savaşı’na adım atarken milletin gücüne dair taşıdığı inancın temeli, muhtemeldir ki Çanakkale’mizde atılmıştır.

Hamdolsun, bugün ordumuz yokluk içinde değil, kendi silahımızı üretiyoruz. Kamyon tekeri almak için parası yetmeyince sahte banknot yapmak zorunda kalan subay hikâyelerimiz yok, onu da kendimiz üretiyor, hatta dünyaya ihraç ediyoruz. Çanakkale Savaşı’nda kısıtlı sayıda, yabancı menşeili uçağımız vardı, hamdolsun, bugün insansız hava araçları teknolojisinde dünyada sayılı ülkelerden biriyiz, helikopterler, roketler üretiyoruz ve hatta Çanakkale’mizde füze motorları üreterek, ihraç ediyoruz, keza yerli muharip uçağımız da üretim aşamasında. Türk mühendislerimizin emeği olan uydularımız, uzayda yerlerini almaya başladı. Ve bu hikâyenin başladığı yere, 1915 Çanakkale Köprüsü ile geçmişten geleceğe uzanan uzun bir imza attık.

Bu vesileyle, Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıcının 110. Yıldönümünde, Çanakkale Destanını yazan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere savaşın tüm komuta kademesini, isimli isimsiz tüm kahramanlarımızı, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyor, aziz hatıralarına saygılarımızı sunuyoruz.”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş